appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Traditionele media te veel op hand van wetenschap en politiek'

Gezond Verstand
zaterdag 31 oktober 2020 | AVROTROS | Redactie dr Kelder en Co Twitter

Bladen als Gezond Verstand en De Andere Krant brengen een andere kijk op de werkelijkheid en zijn daarin heel succesvol, er is veel belangstelling voor. Hebben de mainstream media iets laten liggen? "De traditionele media worden gezien als propagandakanalen van de wetenschap en de politiek", zegt prof. dr. em. Henri Beunders in dr Kelder en Co.

Jortcast #275 - Nieuwe blaadjes bij de kiosk

"De opkomst van dit soort publicaties tekent de morele- en kenniscrisis waarin we leven", vervolgt Beunders. "Mede door de corona crisis, die al vol onzekerheden zit. Maar we leven in een grotere crisis ook door sociale media, internet en de emancipatie van de gewone man."

"We moeten de oprichter van deze krant, Karel van Wolferen, zeker niet onderschatten. Hij was in de jaren tachtig vanuit Tokyo een grootheid op het gebied van internationale betrekkingen. Hij was de enige de aan de Amerikanen uit kon leggen waarom het Amerikaanse General Motors alleen maar auto’s kon maken waar Wammes Waggel nog niet in wilde rijden en waarom Toyota daar wel in slaagde. Hij wees regeringsleiders op de macht van het bedrijfsleven en hoge ambtenaren, die in Japan veel invloedrijker waren dan de keizer, hij wees ze op een soort deep state en wat hij destijds in Japan deed doet hij in feite nu ook rondom de coronacrisis."

Mainstream media


"Het gaat niet alleen maar om Gezond Verstand, er zijn meer van dit soort blaadjes", zegt Jort Kelder. "Hebben de mainstream media, waar wij van de NPO ook toe behoren, een gat laten vallen?"

“Er is wel een gat gevallen, waar die blaadjes inspringen. Ze roepen dat zij de waarheid in pacht hebben, een waarheid die anderen niet willen zien." De mainstream media hebben volgens Beunders te veel de wetenschap en de regering ten dienste willen zijn, door alleen maar te vertellen wat er uit de wetenschap komt. 

"De kritiek is: de mainstream media zijn propaganda kanalen van de wetenschap en de regering. En zij, van Gezond Verstand, gaan eindelijke het normale logische denken terugbrengen op het toneel van de gewone man."

"En dan komen we bij de clou van dit verhaal", vervolgt Beunders.  "We zien in Nederland ook echt wat we in Amerika in 2016 al zagen. De lageropgeleiden hebben voor Trump gestemd en de hogeropgeleiden dachten dat ze de touwtjes in handen hadden. In Nederland is dat ook zo. De gewone mensen snappen het niet meer, met die R-factor en de PCR testen. Zij gaan oplossingen zoeken die in een keer alles verklaren." En die oplossing vinden ze in Gezond Verstand.

Verbieden?

"Moeten dit soort publicaties verboden worden?", wil Jort Kelder weten. "Nee dat denk ik niet", antwoordt Beumers. "Je kunt het negeren, nou dat gaat niet meer met het succes dat ze al hebben, je kunt er satire van maken maar eigenlijk moet je het overschrijven met een groter verhaal. Je moet eigenlijk de verhalen die nu de ronde doen overschrijven."

Hoe doe je dat? "Organiseer een grote televisie-avond waarbij Mark Rutte de hoofdgast is en dan een psychiater, en allemaal gewone mensen: een aannemer die uit kan leggen hoe ventilatie werkt enzo." Besteed serieus aandacht aan alle vragen die Gezond Verstand opwerpt, maar doe dat niet vanuit de ivoren toren van de wetenschap en de politiek, is het advies van Beumers. "En jij zou die televisieavond dan mooi kunnen presenteren", besluit hij. 

Henri Beunders

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1