appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Defensiesalarissen regelmatig op armoedegrens

ANP
donderdag 29 oktober 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Defensie is al jarenlang een zorgenkindje. Politici hebben de afgelopen tientallen jaren steeds meer bezuinigd op materieel, maar ook op personeel, blijkt nu. Salarissen van leidinggevende militairen liggen regelmatig op de armoedegrens, vertelt majoor Thijs van Leeuwen in De Nieuws BV.

Salaris militairen moet anders

"Ik ken verhalen van ervaren sergeanten, leidinggevenden in het leger met een paar kinderen thuis die met hun salaris op de armoedegrens zitten. Het niveau van onze mensen wordt niet gewaardeerd. Wij gaan door waar anderen stoppen als mensen bij Defensie. Wij mogen niet staken en daarom moeten politici voor ons opkomen", zegt majoor Thijs van Leeuwen van de Officierenvereniging, de belangenvereniging voor militairen.

Zonder mensen heb je niks aan materieel

Salima Belhaj, Tweede Kamerlid voor D66 en woordvoerder Defensie, begrijpt wat er gezegd wordt door majoor Van Leeuwen. "Het functiesysteem van militairen is niet meer van deze tijd. Daar moet naar gekeken worden. Het is goed dat er een visie is gemaakt voor defensie onlangs."

"In het visiestuk 2035 stond dat er veel extra geld nodig is voor Defensie. Je hebt niks aan alleen materieel. Heel veel mensen lopen vast, onder slechte omstandigheden met gebrekkig materieel. Maar zonder mensen heb je niks aan materieel", vindt Belhaj.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Druk van politici hard nodig

Majoor van Leeuwen maakt zich zorgen over de politici: "Politici moeten druk uitoefenen. Militairen mogen niet staken, we mogen geen actie voeren. We hebben mensen nodig die zich openlijk voor ons uitspreken. Er zijn stappen gemaakt, er zou een ander loongebouw komen, betere toelages: maar er moeten nog echt grote stappen gemaakt worden. En er is ruimte voor bijvoorbeeld mevrouw Belhaj om hier iets aan te doen."

Militairen op zoek naar ander werk

"Vanuit de Kamer kan ik niet die functieprofielen maken. Het duurt wel lang. Elke dag dat het langer duurt zijn er militairen die wellicht op zoek gaan naar ander werk", zegt Belhaj. De PvdA is bezig met voorstellen om iets te doen aan de salarissen van de militairen. Of D66 het idee gaat steunen, wil Salima Belhaj nog geen uitspraak over doen.

Salaris militairen moet anders

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1