appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Burgemeester Groningen vertrouwen verloren in regionale corona-aanpak

Gemeente Groningen
dinsdag 27 oktober 2020 | KRO-NCRV | Anjel Punte

Burgemeester Schuiling van Groningen zat gisteravond om tafel met het Veiligheidsberaad over de eventuele aanscherping van coronamaatregelen. De conclusie: geen extra regels, wel strenger handhaven. Volgens Schuiling was er geen sprake van onenigheid. "Allemaal op één lijn", en dus zou geen van de 25 burgemeesters gisteren hebben gepleit voor een strengere lockdown. Dat zegt Schuiling bij 1 op 1.

Burgemeester Groningen:

Het kabinet heeft een corona routekaart gemaakt waarmee regio's afzonderlijke maatregelen kunnen instellen, afhankelijk van het regionale aantal besmettingen. Schuiling ziet daar nog maar weinig heil in. "We moeten zeer voorzichtig zijn met regionaal versoepelen. Deze crisis houdt zich niet aan de grenzen van provincies of veiligheidsregio's. We zagen in de voorgaande periode dat het niet heel goed heeft uitgepakt."

Eerder, eind september toen de besmettingen in Groningen minder hoog waren dan nu, zei de burgemeester nog tegen RTV Noord dat hij niet zat te wachten op de draconische maatregelen die destijds alleen voor de zes brandhaardregio's golden.

Een Lelylijn en stoppen met het studieleenstelsel

Volgens Schuiling is "Nederland te klein om er een periferie op na te houden." Hij wil daarom dat de inmiddels 73 jaar besproken treinverbinding die het noorden met het westen moet verbinden – de zogenoemde Lelylijn - er nu eindelijk komt. "We hebben ook voor de Groningse kust grote windparken waar waterstof wordt opgewekt. Zo'n snelle treinverbinding is belangrijk. Niet alleen om ons te verbinden met de rest van Nederland maar ook met het noorden van Duitsland en Scandinavië. Voor economische ontwikkeling en kennisuitwisseling." 

Wat hem betreft sluit het plan waarin economische groei en duurzame innovatie centraal staan naadloos aan op de doelstellingen van het WopkeWiebesfonds. Het zou goed zijn voor de ontwikkeling van noord Nederland, inclusief de vele studenten in zijn stad. In dat kader pleit de VVD-burgervader ook voor het "stoppen met het studieleenstelsel". De opvolger van de studiebeurs, waarvan de VVD na het draaien van GroenLinks, PvdA en D66, in de Tweede Kamer nog als enige partij achterstaat. 

Burgemeester Groningen:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1