appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

RIVM ziet lichtpuntje in stijgend aantal besmettingen

ANP
dinsdag 20 oktober 2020 | NOS | NTR | Redactie

Bij het RIVM zijn er vandaag 8182 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 171 meer dan gisteren. Weer een stijging dus, maar het RIVM ziet een positieve ontwikkeling. Over de gehele afgelopen week gezien is er een minder sterke stijging dan de week ervoor.

"We hebben 27 procent meer meldingen dan vorige week, maar de week daarvoor zagen we een stijging van 60 procent", zegt Susan van den Hof, epidemioloog bij het RIVM in Nieuws en Co. "Dus dat is positief."

Het RIVM in Nieuws en Co

Toch gaat nog lang niet alles goed, zegt Van den Hof. "Wat minder positief is, is dat het aantal ziekenhuisopnames en IC-opnames wel sterk door stijgt. Maar dat is niet onverwacht. Het duurt altijd wat langer voordat we het effect zien, omdat het langer duurt voordat zieke mensen daar terechtkomen."

"Wat we ook zien is dat er meer oudere patiënten zijn", zegt de epidemioloog.

September

De afvlakking van de stijging komt nog niet door de maatregelen die vorige week ingingen. "De maatregelen die sinds eind september van kracht zijn, daar lijken we de effecten voorzichtig van te zien."

Het RIVM ziet ook uit de mobiliteitscijfers dat mensen meer thuis blijven en minder de weg op gaan. Dat maakt dat we waarschijnlijk minder contacten hebben.

De effecten van de maatregelen eind september zien we nu licht, de effecten van vorige week laten waarschijnlijk niet lang op zich wachten. "Het zou kunnen zijn dat we de effecten van de gedeeltelijke lockdown over ongeveer een week al gaan zien. Over precies een week is misschien een beetje snel, maar de week daarna zeker wel."

Druk op de zorg

Omdat er in de ziekenhuizen nog steeds meer patiënten bijkomen, zal de druk op de zorg alsmaar toenemen. "En die zal de komende weken ook nog wel verder toenemen, is onze verwachting."

Het aantal IC-opnames is anderhalve keer zoveel als de week daarvoor.

Scholen

Het RED-team, het team van experts dat het kabinet adviseert, vraagt het kabinet te overwegen om toch misschien de scholen te sluiten. Er zijn flink wat besmettingen geconstateerd onder de scholieren.

Van den Hof staat hier niet achter, omdat het aantal besmette scholieren wel gelijk blijft. "Ik vind het zelf persoonlijk belangrijk dat kinderen naar school kunnen gaan", zegt ze. "Het alternatief is dat alle leerlingen weer naar huis moeten en dat is wat we met z'n allen willen voorkomen, volgens mij."

Het RIVM in Nieuws en Co

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1