appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Surinaamse Nederlanders lijken harder te worden getroffen door coronavirus'

ANP
woensdag 14 oktober 2020 | EO | NOS | Redactie

Nederlanders met een Surinaamse achtergrond lijken harder te worden getroffen door het coronavirus dan andere groepen mensen met een migratieachtergrond. Daar zijn aanwijzingen voor volgens een analyse van overlijdens tijdens in de eerste besmettingsgolf.

Meer corona bij mensen met lagere inkomens

De eerste resultaten laten zien dat de sterfte onder mensen met een Surinaamse achtergrond hoger lijkt te zijn, stelt hoogleraar sociale epidemiologie Anton Kunst in een speciale corona-uitzending op NPO Radio 1. "Dat betekent dat er verschillen kunnen zijn tussen bevolkingsgroepen", zegt Kunst, die is verbonden aan het Amsterdam UMC.

Grillige vorm

In de Verenigde Staten was er aan het begin van de crisis al een hogere sterfte te zien onder migrantengroepen. "Dat geeft alle reden ervoor te vrezen dat het er in Nederland nu ook zo aan toegaat." Volgens Kunst moeten we ons ervan bewust zijn dat de epidemie ook een grillige vorm heeft. Dat kan volgens hem inhouden dat de ene migrantengroep harder wordt getroffen dan de andere." 

Daarnaast ziet hij dat mensen met een laag inkomen een hogere kans hebben om te overlijden aan covid-19. "Het gaat om een 60 procent hogere kans in vergelijking met leeftijdsgenoten."

Kwetsbare gezondheid

Dat heeft onder meer te maken met een kwetsbare gezondheid, diabetes of een verminderd immuunsysteem. Ook speelt bijvoorbeeld mee waar ze werken en wonen, volgens Kunst. " Mensen met lage inkomens werken vaker buitenshuis." De kans dat ze besmet raken, is daardoor groter.

Na een tweet van PVV-leider Wilders ging het de afgelopen dagen vaker over coronapatiënten met een niet-westerse achtergrond. Zijn zij oververtegenwoordigd onder de mensen die corona oplopen? Daar bleek afgelopen voorjaar al de eerste aanwijzingen voor te zijn, zij het niet zo sterk als in andere westerse landen.

Tijdens de tweede golf zijn die indicaties volgens sommigen opnieuw en nog iets nadrukkelijker dan eerst. Al zijn ze nog niet eenduidig en is er nog veel onderzoek nodig om de zaken helder te krijgen.

Meer corona bij mensen met lagere inkomens

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1