appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Spoedeisende hulp grote steden soms tijdelijk dicht

ANP
woensdag 14 oktober 2020 | NOS | NTR | Redactie

De spoedeisende hulp in grote steden moet soms dicht omdat alle beschikbare bedden vol zijn. Ambulances moeten dan uitwijken naar een ander ziekenhuis. Het gaat om een sluiting van één tot meerdere uren. Dit zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg in een coronabriefing in de Tweede Kamer. Tot nu toe is dat gebeurd in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Spoedeisende hulp grote steden soms tijdelijk dicht

"Als een ambulance zijn patiënt niet kwijt kan, dan heb je geen keus", zegt Kuipers. "Dat leidt tot meer werk voor ambulances, meer werk voor de resterende spoedeisende diensten (SEH's), patiënten die naar andere plekken moeten." In sommige steden zijn meerdere SEH's tegelijk dicht geweest. "We proberen vooruit te kijken en te matchen met regio's die minder druk bezet zijn."

De vereniging van SEH-artsen noemt het tijdelijk sluiten van spoedeisende hulp een onwenselijke noodmaatregel, maar zegt ook dat patiënten in de gang laten staan gevaarlijker is dan ambulances en huisartsen te vragen een andere plek te zoeken.

Zorgen in grote steden


De ziekenhuizen van het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag liepen afgelopen maandag tegen de grens, zegt bestuursvoorzitter Ingrid Wolf in Nieuws en Co. Voor het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen is dit nog niet het geval, maar spoedeisende hulp arts Lieke Claassen maakt zich wel zorgen. "We zien dat de drukte echt oploopt, dus we zijn daar zeker bang voor."

Wat Kuipers grote zorgen baart, is het aantal besmettingen onder het zorgpersoneel. Als voorbeeld geeft hij zijn eigen ziekenhuis, het Erasmus Medisch Centrum, waar elke dag 30 tot 50 medewerkers positief worden getest. Als dat ziekteverzuim verder toeneemt, leidt dat automatisch tot het verder inperken van de reguliere zorg.

"Als de toename onder verpleegkundigen 10 procent is, dan moet je ook 10 procent van je bedden inleveren", zei hij in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. In alle ziekenhuizen wordt gekeken of er sprake is van besmetting van patiënt op medewerker of van onderlinge besmetting van personeelsleden. "Met de huidige beschermingsmiddelen zijn daar weinig aanwijzingen voor. De meeste worden, net als andere mensen, besmet in de maatschappij."

Hulp van zelfstandige klinieken

Net als in de eerste golf worden ook zelfstandige klinieken betrokken bij de coronazorg, zegt Kuipers. Dat gebeurt op twee manieren, enerzijds worden reguliere behandelingen overgenomen door deze klinieken, anderzijds wordt personeel van deze klinieken gevraagd om bij te springen in de ziekenhuizen.

De afgelopen maanden zijn er 900 beschikbare bedden bijgekomen, 300 op de IC's en 600 op verpleegafdelingen. Dat gaat gepaard met vele duizenden medewerkers, zegt Kuipers. Die zijn nodig om deze bedden 24/7 te kunnen bemannen. "Dat was een majeure inspanning. Dat kan niet verder. Wel in de loop van de maanden, de komende jaren, maar niet nu meteen. Die inhaalslag moeten we wel gaan maken."

Ook wijst hij erop dat de gevolgen van de eerste golf nog altijd merkbaar zijn, bijvoorbeeld bij de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker en darmkanker. Die werden in het voorjaar stilgelegd en de inhaalslag is nog niet volledig gemaakt, zegt Kuipers. Het aantal verwachte kankerpatiënten blijft achter, doordat mensen niet of later zijn onderzocht. Hij pleit ervoor om de bevolkingsonderzoeken nu zo lang mogelijk door te laten gaan.

 

Spoedeisende hulp arts Lieke Claassen over de situatie in het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1