Binnenland
BNNVARA

Is 'crushing the curve' methode de oplossing voor Nederland tegen coronavirus?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is 'crushing the curve' methode de oplossing voor Nederland tegen coronavirus?

"Een combinatie van heel veel testen en streng isoleren", dat is crushing the curve, legt Azië correspondent Sjoerd den Daas uit in De Nieuws BV. Dit plan van aanpak in strijd met het coronavirus is in veel Aziatische landen succesvol gebleken. Is het voor Nederland een kwestie van goed voorbeeld doet goed volgen?

Terwijl Nederland vanaf vanavond gedeeltelijk in lockdown gaat, stromen stadions aan de andere kant van de wereld weer vol met mensen. In China waar de pandemie begon, lijkt het leven steeds meer op het 'oude' normaal. Waar Nederland het doet met Rutte's hamer, lijken Aziatische landen Covid-19 met een bulldozer te lijf zijn gegaan: met succes.

Streng isoleren en maximaal testen

"China heeft eigenlijk vanaf het begin gezegd, 'we staan niet toe dat het coronavirus toeslaat in andere delen van het land'. En je ziet dat in de meeste Chinese provincies, op plekken waar wel gevallen waren, dat die plekken gelijk op slot werden gegooid. Dat ging natuurlijk om de provincie Hubei, maar lokaler ging het om appartementencomplexen bijvoorbeeld", vertelt correspondent Sjoerd den Daas.

Streng isoleren in combinatie met maximaal testen was de remedie van China. Bovendien kom je China ook niet zomaar meer binnen: eerst wacht een strenge quarantaine. Daarnaast volgen meerdere testen voordat je vrij het land in mag.

Overheid doet het zo slecht nog niet

"Aan het begin waren de Chinezen erg kwaad over het optreden van de overheid", zegt Den Daas. "Men vond het te laat en niet transparant." Of dat standpunt inmiddels is veranderd, is volgens Den Daas lastig te zeggen, "omdat je geen objectief onderzoek kunt doen in China."

"Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat 84% van de bevolking achter de maatregelen van de bevolking staat. En ik moet ook wel zeggen, het is gekanteld in het voordeel van de overheid door hetgeen dat we nu zien in Amerika en Europa", zegt Den Daas. "Nu vinden meer mensen dat de overheid het nog niet eens zo slecht heeft gedaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Crushing the curve in Nederland?

Als het in China werkt, zouden we dat voorbeeld dan in Nederland niet moeten volgen? Volgens antropoloog Ginny Mooy is het duidelijk dat de Nederlandse overheid de crushing the curve methode niet hanteert. Tot haar spijt lijkt het eerder op een flatten the curve.

"De maatregelen die Rutte nu treft komen te laat. Het is te veel uit de hand gelopen al. We doen niet wat nodig is om helemaal terug te gaan naar zo min mogelijk besmettingen en vanuit daar weer het leven opbouwen. We gaan stapjes terug van heel veel besmettingen naar iets minder besmettingen en het werkt niet", zegt Mooy.

Geen hoop, geen perspectief

Geen hoop en geen perspectief wordt de Nederlandse bevolking gegeven. Mooy: "We hoorden gister Rutte ook zeggen dat het gedrag niet goed genoeg verandert. Maar er is geen perspectief. Als je zegt dat we tot het vaccin er is zo gaan aanmodderen met steeds meer pieken en af en toe een dal, dan weten mensen ook niet waar ze het voor doen. Het inspireert ons niet genoeg om nu met z'n allen de schouders eronder te zetten en te zeggen, weg met corona, wij kunnen dat als land, net als China."

'We willen allemaal van corona af'

Mooy denkt dat ook Nederland de crushing the curve methode kan inzetten: "Ik denk dat we zelfs een betere tool hebben om dat bij te houden. We hebben de rioolwatersurveillance, dus we kunnen goed in de gaten houden waar het virus de kop opsteekt."

Ook al verschillen China en Nederland behoorlijk wat cultuur betreft, ook dat zou volgens Mooy niet uitmaken: nog steeds is voor Nederland crushing the curve een goede methode in de strijd met Covid-19. "Het is crisis en in crisistijd zijn we meer mens dan cultuur en lijken we overal ter wereld meer op elkaar dan dat we verschillen."

Mooy: "We willen er allemaal van af. Als je duidelijk uitlegt dat als we het met z'n allen doen, dan kom je er van af in een afzienbare tijd, dan wil iedereen ook wel meewerken. Natuurlijk is er wat gesputter, dat zie je overal. Maar je zal ook zien dat de sociale druk van mensen die wel verder willen, dat die zal zorgen dat mensen mee willen werken."

Crashing the curve. Werkt het in Nederland ook?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie