appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Voorzitter Veiligheidsberaad juicht sluiting supermarkten om acht uur toe

ANP
woensdag 14 oktober 2020 | KRO-NCRV | Anjel Punte

De voorzitter van het veiligheidsberaad Henri Lenferink noemt het "een heldere koers" als supermarkten er, gelijktijdig met het verbod op alcoholverkoop, voor kiezen hun deuren om acht uur te sluiten. Dat zegt hij in 1 op 1.

Voorzitter Veiligheidsberaad juicht sluiten supermarkten om acht uur toe

Lenferink, tevens burgemeester van Leiden, vervangt tijdelijk Hubert Bruls als voorzitter van het Veiligheidsberaad. De club van 25 burgemeesters die namens hun veiligheidsregio’s meedenken over de coronamaatregelen. Volgens Lenferink schaart het hele beraad zich achter de gedeeltelijke lockdown, maar vonden er wel de nodige discussies plaats. 

Een daarvan ging over de sluitingstijd van supermarkten. Kunnen zij niet beter helemaal dicht om acht uur? Bijvoorbeeld om discussies bij de kassa met klanten die toch alcohol willen kopen te voorkomen? "Daartoe is uiteindelijk niet besloten omdat de supermarkten ook de uurtjes voor kwetsbaren moeten organiseren. Dan wordt het misschien te druk in de beperktere tijd", vertelt Lenferink. Maar, "als het niet leidt tot een te hoog aantal mensen op de rest van de dag", noemt hij de keuze voor een sluiting van acht uur een "heldere koers." Daarmee reageert hij op het achtuursbesluit van supermarktketen Deen. Hun aanleiding daarvoor is, zo schrijft de De Telegraaf, de voorziene moeilijkheden bij de handhaving. 

Sommige burgemeesters voor zwaardere maatregelen

Een tweede punt van discussie was de vraag of de gedeeltelijke lockdown voldoende is. "Niemand wilde een onsje minder. Dit is een goed basispakket. Er zijn wel burgemeesters geweest die zich afvroegen of het op sommige onderdelen een tandje zwaarder kon. Uiteindelijk waren er goede redenen om het zo te doen en heeft iedereen zich erbij neergelegd." Lenferink is daarnaast blij dat de maatregelen "scherp en duidelijk" zijn en verwacht dat de mensen zich er beter aan gaan houden dan de afgelopen weken. "Ik heb het gevoel dat mensen snakten naar duidelijkheid en een stevig pakket."

Voorlopig geen regionaal onderscheid op basis van routeboekje

Aan het routeboekje (gisteren door het kabinet gepresenteerd) waarin regio's kunnen zien welke maatregelen bij welk besmettingsniveau passen, hebben we volgens de tijdelijk voorzitter voorlopig niets. "Het routeboekje is pas weer bruikbaar als de aantallen in het hele land wat zijn afgenomen. Nu heeft het eigenlijk geen zin meer om onderscheid te maken tussen regio's", aldus Lenferink.

Voorzitter Veiligheidsberaad juicht sluiten supermarkten om acht uur toe

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1