Binnenland
NOSNTR

'In de Jeugdzorg staat geld centraal, niet de zorg voor de kinderen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'In de Jeugdzorg staat geld centraal, niet de zorg voor de kinderen'

Als de Jeugdzorg in het nieuws komt, is het vaak niet positief. Wantoestanden, te weinig geld en misstanden: sinds de invoering van de Jeugdwet in 2015 stapelen de schandalen zich op. Onderzoeksjournalist Hélène van Beek besloot om drie jaar lang in de wereld van de Jeugdzorg te duiken en er een boek over te schrijven.

Kinderen van de Staat heet het. "Jeugdzorg is keiharde business geworden. Het draait om geld: instellingen varen daar wel bij, maar de kinderen niet. De zorg staat niet meer centraal," zegt van Beek in Nieuws en Co.

Het argument dat er te weinig geld gaat naar Jeugdzorg, gaat volgens de onderzoeksjournalist niet op. "Grote instellingen krijgen 423 euro per dag per kind. Maar de verdeling daarvan is slecht: de managers vangen hoge salarissen, terwijl zorgverleners onderbetaald zijn. Daardoor is ook de geleverde zorg benedenmaats."

Geschokt

Hoewel er dus vaker verhalen naar buiten komen van wantoestanden in de Jeugdzorg, bleef van Beek geschokt door haar bevindingen. "We zijn kampioen in het opsluiten van kinderen tot twaalf jaar. Er gaat zoveel mis sinds de nieuwe Jeugdwet."

Ze maakt zich zorgen, want wie eenmaal in het systeem zit komt er maar moeizaam uit. "Ouders en kinderen worden door het systeem kapot gemaakt. De maatregelen die zij opgelegd krijgen, leveren trauma's op. En dan willen instellingen vaak ook niet meewerken: er heerst een verrotte angstcultuur."

jeugdzorg geld niet zorg boek

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie