appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

5 Vragen Over: de eeuwige grafrust

Pexels
dinsdag 6 oktober 2020 | AVROTROS | Stax&Toine

Steeds meer moslims kiezen er voor om zich in Nederland te laten begraven. Omdat de Islam eeuwige grafrust voorschrijft, zwelt de roep naar begraafplaatsen die dit aanbieden dan ook aan. 5 vragen over eeuwige grafrust werden vandaag voorgelegd aan Elsa van de Loo, bestuurslid van Stichting Islamitisch Begraven Nederland (IBN) in Stax&Toine

Steeds meer vraag naar eeuwige grafrust

1. Waarom is eeuwige grafrust voor moslims belangrijk?  

Dat is voor moslims belangrijk omdat de Islam dat voorschrijft; op het moment dat je begraven wordt, dat dat ook met waarborg van eeuwige grafrust kan. Er zijn al een aantal Islamitische begraafplaatsen in Nederland, alleen het fundament van eeuwige grafrust, dat kan nog niet overal. In Amsterdam bijvoorbeeld kennen we dat nog niet. Het is belangrijk voor moslims om dat in het hele land te kunnen realiseren. 

2. Hoe lang mag je in Nederland doorgaans gebruik maken van een graf? 

Dat verschilt per gemeente. Iedere gemeente kan daar eigen regels over opstellen, maar over het algemeen kun je zeggen dat een graf vaak voor zo'n 20 jaar wordt uitgegeven. Daarna kun je dat verlengen. Na 20 jaar krijg je een aanbod of je de grafrechten voor 10 jaar wil bijkopen. Dat kan je verlengen zo vaak als je dat wil.  

3. Is de voorkeur van veel moslims niet om begraven te worden in het land van herkomst? 

Wat je ziet is dat veel moslims ook gewoon Nederlander zijn en zich identificeren als Nederlander, maar ook met de stad waar ze vandaan komen. Ik woon in Amsterdam, voel me Amsterdammer en zou dan ook in Amsterdam begraven willen worden. De binding met Nederland is vaak veel sterker dan met het thuisland. Voor sommige mensen is er geen thuisland of ligt dat verder terug in de geschiedenis. Vandaar dat er specifiek vanuit moslims die wens is om ook in Nederland begraven te kunnen worden. 

4. Wat kost eeuwigdurende grafrust eigenlijk?

Daar is niet een prijskaartje aan te hangen. In Amsterdam zijn we bezig met de gemeente om te kijken of we grond in eigendom kunnen verkrijgen. Het is afhankelijk van het prijskaartje dat aan de grond zal worden gehangen. Als je door het land heen kijkt naar waar al wel eeuwige grafrust is, zie je dat de prijskaartjes uiteenlopen van 2.500 tot 8.000 euro. Als de grond door de gemeenschap wordt gefinancierd, kan je goedkoper begraven omdat je de kosten al hebt afgedekt. Het is ook afhankelijk van wat je meeneemt in het pakket van begraven.

5. Is eeuwig dan ook echt voor eeuwig? 

Grafrust houdt in dat degene in dat graf niet wordt opgegraven, dus eeuwig is echt voor eeuwig. 

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1