appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hubert Bruls: 'Coronabeleid te gehaast en chaotisch'

ANP
vrijdag 2 oktober 2020 | KRO-NCRV | Elisabeth van Scherpenzeel

De burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls is zeer kritisch over het huidige coronabeleid. "Ik vind het chaotisch en maak me zorgen, over de uitvoerbaarheid  én hoe we de bevolking krijgen geïnformeerd", zegt hij in 1 op 1.

Hubert Bruls over aankondiging coronamaatregelen kabinet::

Gigadiscussie

De nieuwe maatregelen die vanaf afgelopen dinsdag 18 uur zijn ingegaan, hebben Bruls overvallen. "Op zaterdag waren we nog in de veronderstelling dat ze vooral gevolgen hadden voor Amsterdam, Den Haag en Rotterdam." Zondagavond hoorden de veiligheidsregio's pas dat de persconferentie naar voren was geschoven en dat de maatregelen voor het hele land zouden gelden. "Die 24 uur is te weinig om alles te kunnen regelen." 

"Maandag, nog tot een half uur voor de persconferentie, zijn we geïnformeerd en dinsdag moesten we het uitvoeren. We zijn geen trekpop." Alleen al één nieuw besluit zoals het wel of niet de theaters openen leidt al tot 'gigadiscussies aan de tafel van de veiligheidsregio's'.

"Dat krijg je als je iets invoert zonder te veel richtlijnen." Maar ook voor de mensen op straat is het ingewikkeld, kijk naar het mondkapjesvraagstuk. "We zijn nu drie dagen verder en nog volop in de uitlegfase." Bruls zegt te snappen dat de meerderheid van de bevolking nog niet op de hoogte is van wat er nu wel én vooral wat er nu niet mag in deze coronacrisis.

Elitaire trekjes 

Bruls noemt het 'rommelig' hoe het nu allemaal  gaat, maar vindt de regels rondom de sluiting rondom de horeca nog wel te handhaven, anders dan die van het dragen van een mondkapjes. Die vroege sluiting van 22.00 uur is "desastreus voor de horeca" maar helder en hij kan het ook verdedigen. "Natuurlijk zullen er mensen thuis doordrinken, maar dat samenklitten midden in de nacht en de daarbij ontstane coronabrandhaarden kunnen we hiermee voorkomen. Er is nu ook een campagne gestart waarin jongeren worden gewezen op de gevolgen van het toch samenkomen. Dan gaan de fysieke colleges hier in de studentenstad Nijmegen ook niet meer door als ze hun hoogleraren kunnen besmetten."

Bruls heeft niets te klagen over voetbalsupporters die hij niet tot zijn vriendenclub rekent, maar die wel goed de regels naleven. "Ik vraag begrip voor de voetbalclubs. Die mogen geen publiek ontvangen terwijl theaters dat wel mogen. We moeten uitkijken dat de maatregelen geen elitaire trekjes krijgen."

1 op 1 - 02 Oct 2020, 11:32 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1