appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wetsvoorstel: maximumstraf doodslag omhoog naar 25 jaar

ANP
donderdag 24 september 2020 | NOS | NTR | Redactie

Ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtsbescherming) hebben een wetsvoorstel voorbereid waarin wordt geregeld dat de maximumstraf voor doodslag omhoog gaat naar 25 jaar. Nu is de maximumstraf nog 15 jaar.

Burgers en instanties kunnen nu commentaar geven op het voorstel, voordat het wordt ingediend bij de Tweede Kamer. Slachtofferadvocaat Nelleke Stolk snapt het idee van het voorstel, zegt ze in Nieuws en Co. "Soms doet de huidige maximumstraf geen recht aan de situatie." Toch denkt ze niet dat het dé oplossing was. "Het neemt het leed natuurlijk niet weg. Erkenning is ook heel belangrijk: vaak nog belangrijker dan de straf."

Hümeyra

Daarbij doelt Stolk ook op de zaak tegen Bekir E. voor het doden van de 16-jarige Hümeyra. Vorig jaar riep de rechtbank Rotterdam de politiek op om de strafmaat voor doodslag te heroverwegen naar aanleiding van die zaak. Stolk stond de familie van het de scholiere bij tijdens het proces.

Omdat niet kon worden bewezen dat Bekir E. een vooropgezet plan had om Hümeyra te doden, werd hij veroordeeld voor doodslag en kreeg hij veertien jaar en tbs. "De familie heeft het beeld dat het wel gepland was. Daardoor kwam de uitspraak hard aan."

Verwachte verhoging

De ministers hadden al aangekondigd dat ze de strafmaat voor doodslag willen verhogen en nu hebben ze bekendgemaakt dat ze het maximum op 25 jaar willen stellen. Ze vinden dat het verschil in mogelijke straf tussen moord en doodslag kleiner moet worden. 

Ook in de Tweede Kamer klinkt al langer kritiek op de strafmaat. Moord en doodslag zijn beide het opzettelijk doden van iemand, maar bij doodslag gebeurt dat in een opwelling.

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1