appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Liften niet coronaproof, kleine druppeltjes blijven tientallen minuten hangen

EenVandaag
woensdag 23 september 2020 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Liften zijn niet coronaproof. Druppeltjes blijven in een dichte lift namelijk minuten lang hangen. En zo kan mogelijk iemand besmet worden, als een besmet persoon in de lift heeft gestaan. Nieuw onderzoek van hoogleraar complexe vloeistoffen Daniel Bonn en zijn collega Cees van Rijn toont dat aan. Liften moeten veiliger worden, zegt Bonn in EenVandaag.

Hij waarschuwde in juni voor de gevaren van slecht geventileerde ruimtes en kondigde bij EenVandaag verder onderzoek aan. Want hoe groot is het risico dat virusdeeltjes zich via liften verspreiden nu echt? Groot, zo blijkt nu. 

Druppeltjes blijven tientallen minuten hangen

"10 tot 20 minuten na het hoesten vonden we nog fijne druppeltjes van de hoestbui in de lift", vertelt Bonn. "Wanneer de deur gesloten bleef, liep die tijd op tot maar liefst 30 minuten."

"We bootsten voor het onderzoek met een speciaal sproeimondstuk het effect van hoesten in een lift na", legt hij uit. "Vervolgens hebben we met behulp van laserlicht de hoeveelheid ademhalingsdruppels gemeten die na deze hoest in de lift aanwezig was en hoelang ze bleven hangen."

Sporen van hoestbui

Het onderzoek liet zien dat aerosolen, de minuscule druppeltjes die tijdens ademen, praten of hoesten ontstaan, een hele tijd kunnen blijven rondzweven in slecht geventileerde liftcabines.

De resultaten van hun proefopstelling zijn ook op andere liften toepasbaar, zeggen Bonn en Van Rijn. Ze denken dat het belangrijk is om direct stappen te zetten zodat liften niet onnodig bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus. Een idee zou zijn om de deuren open te laten, als de liften niet gebruikt worden.

EenVandaag

Het actualiteitenprogramma EenVandaag wordt dagelijks uitgezonden tussen 16.00 uur en 17.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Suzanne Bosman.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1