appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ziekenhuizen zetten zich schrap: patiënten spreiden, afschalen reguliere zorg

ANP
dinsdag 22 september 2020 | NOS | NTR | Redactie

Het aantal ziekenhuisopnames is de afgelopen week opnieuw fors toegenomen. De GGD's hebben afgelopen week 152 nieuwe ziekenhuisopnames en 33 doden gemeld aan het RIVM. In de regio Amsterdam is zelfs al begonnen met het verspreiden van coronapatiënten over verschillende ziekenhuizen.

"De tweede golf is al begonnen," zegt traumachirurg Frank Bloemers van het Amsterdam UMC in Nieuws en Co. Hij coördineert de patiëntenspreiding in de regio. "Er is nog geen paniek, maar de druk loopt wel op."

Afschalen reguliere zorg

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) schaalt planbare reguliere zorg inmiddels af. Ook plaatst het ziekenhuis coronapatiënten over naar andere ziekenhuizen. "Zo ver zijn we in Amsterdam nog niet, maar als de stijging zo doorgaat is dat wel te verwachten," zegt Bloemers.

Bloemers begrijpt de keuze wel. "We zien het natuurlijk wel aankomen, maar je kan niet op alles voorbereid zijn. Iedere crisissituatie is anders." Hij sluit niet uit dat patiënten voor reguliere zorg ook over ziekenhuizen zullen worden verspreid.

Beter voorbereid

Toch ziet de traumachirurg de nieuwe golf met meer vertrouwen tegemoet dan de eerste." De behandeling is nu beter. Minder mensen belanden op de IC. De uitstroom zit ook beter. Maar het personeel zit wel thuis met besmettingen."

Dat een deel van het personeel nog niet volledig hersteld is van de werkzaamheden tijdens de eerste golf, is volgens Bloemers lastig. Maar: "Als de nood aan de man is, staan we er wel gewoon."

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1