appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Jongeren worden onevenredig hard geraakt door coronacrisis

ANP
dinsdag 22 september 2020 | NOS | Redactie

Jongeren worden onevenredig hard getroffen door de economische gevolgen van corona, zeggen verschillende jongerenorganisaties, verenigd onder de naam coalitie Y. In samenwerking met de PvdA komen ze daarom met een plan voor meer werkgelegenheid.

"Door hun flexwerk contracten stonden zij in maart als eerste op straat. Nu dreigen de jongeren voor voor langere tijd langs de kant komen te staan. Tegelijkertijd zijn de huren torenhoog, hebben ze weinig spaargeld en krijgen ze vrijwel geen ondersteuning", vertelt Bas van Weegberg, voorzitter bij FNV Young & United.

Bas van Weegberg in het Radio 1 Journaal

"We hebben een plan gemaakt waarbij er meer ruimte wordt gemaakt voor leerwerkplekken en stages en we willen daarnaast graag stimuleren dat jongeren nog een jaar langer doorstuderen. Op die manier willen we investeren in de toekomst."

Van Weegberg kijkt daarbij nadrukkelijk naar de MBO'ers, ruim zeventig procent van de werknemers op leerwerkplekken blijft namelijk plakken bij het bedrijf waar zij in de leer zijn. Het is volgens FNV Young & United daarom cruciaal dat die plekken er zijn.

Gemeenten moeten plaatsen creëren voor jongeren

De organisatie ziet graag dat overheden als gemeenten, waterschappen en provincies meer mensen in dienst nemen. Ondanks dat de banen er nu niet zijn. "We zien daarnaast ook graag dat overheden nadenken over projecten over functies die voor hen nodig zijn, waar ze eventueel meer op kunnen inzetten. Niet alleen voor nu, maar ook voor later."

De overheid zet nu vooral in op omscholing, wanneer iemand werkloos is geraakt door de coronacrisis. Er zijn namelijk veel banen in het onderwijs en in de zorg. Het FNV stimuleert jongeren ook om daar naar te kijken. "We hebben veel oog voor scholing in ons plan. Zo zien we graag dat het collegegeld voor een tweede master omlaag gaat. Dan kunnen mensen ook de keuze maken om voor een sector te gaan waar geen banen tekort zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1