Binnenland
NOSNTR

Advies Rutte aan juichende voetbalfans: 'Gewoon je bek houden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advies Rutte aan juichende voetbalfans: 'Gewoon je bek houden'

Het 'niet roepen, niet juichen, niet zingen' bleek dit weekend opnieuw een bijzonder moeilijk na te leven regel voor voetbalfans. Met name tijdens Feyenoord-FC Twente, PSV-FC Emmen en ADO-FC Groningen ging het mis. Premier Mark Rutte heeft daar geen enkel begrip voor.

"We moeten ons gewoon bewust blijven dat we een bepaalde vrijheid hebben gekregen als supporters. We mogen naar het stadion en dat mag in andere landen niet. Dan moeten we ook onze verantwoordelijkheid opnemen. Maar als er een doelpunt valt en iemand juicht net iets te enthousiast, dan moeten we niet gelijk in een kramp schieten", zei Harrie Timmermans, voorzitter van de supportersvereniging van PSV in Nieuws en Co.

"Gewoon je bek houden"

"Je moet het gewoon niet doen, het is heel dom, want hiermee krijgen we het virus niet onder controle. Vandaag lopen de aantallen ook weer op", reageerde Rutte voor de camera van RTL.

De premier had ook wel een advies voor fans die het ondanks alle waarschuwingen en geschetste doemscenario's niet lukt de regels na te leven. "Gewoon je bek houden als je er zit en naar de wedstrijd kijkt. En niet schreeuwen."

Timmermans had begrip voor de premier: "Ik vind het in ieder geval lekker duidelijk. Het is geen uitspraak die je direct uit de mond van de premier verwacht. De gemiddelde voetbalsupporter communiceert zelf ook direct dus die wordt niet warm of koud van die woorden. Qua vorm maakt het me niet uit." Toch is het volgens hem niet zo eenvoudig: "Lekker direct, mag best. Maar inhoudelijk is wel net iets ingewikkelder, omdat het voor mijn gevoel te simpel gedacht is om te denken dat supporters 90 minuten kunnen zwijgen. Het juichen bij een doelpunt is een soort oerinstinct. Dat kun je supporters niet kwalijk nemen."

Wel je verantwoordelijkheid nemen

Toch vindt Timmermans het belangrijk dat voetbalsupporters ook hun verantwoordelijkheid nemen: "Het zingen tijdens een wedstrijd vind ik een ander punt. Juichen kun je niet onderdrukken, maar je mag wel vragen aan de supporters om zich aan de afspraken te houden. Zowel met afstand houden als met zingen. Want wij krijgen in Nederland een vrijheid, meer dan in Engeland en Duitsland. En bij die vrijheid hoort ook een vorm van verantwoordelijkheid en dat is je houden aan de afspraken."

'Meer dan massale inzet'

Feyenoord benadrukt nog in een reactie op de woorden van Rutte dat de club "een ongekende inzet van mensen" levert om ervoor te zorgen dat de regels in De Kuip worden nageleefd. Volgens de club ging het ook daardoor ook op veel plekken goed.

Maar omdat er ook "meerdere momenten kortstondig gezongen en gejuicht" werd en er "sprake is geweest van gefluit of boe-geroep" doen de Rotterdammers nog een schepje bovenop de "reeds massale inzet". De hoop is dat het tijdens Feyenoord-ADO Den Haag van komende zondag beter gaat.

Rutte: ik moet niet schelden

Premier Rutte nuanceerde zijn uitlatingen later op de dag. "Ik heb de beelden teruggezien en dat woord had ik niet moeten gebruiken. Ik had beter kunnen zeggen 'je mond dichthouden'. Ik moet niet gaan schelden, maar de boodschap is onveranderd."

Geen verrassing

Dat het zo vaak misgaat in de voetbalstadions komt niet direct als een verrassing. Toen bekend werd gemaakt dat supporters dit seizoen weliswaar welkom zijn, maar niet mogen juichen en zingen op de tribunes, reageerden betrokkenen al aarzelend.

"Dit is heel moeilijk te hanteren. Je gaat juist naar het stadion om emotie te tonen. Het gaat heel lastig worden om dit in toom te houden", voorspelde Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

Ook John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven, reageerde verwonderd op de persconferentie waarin premier Rutte de extra maatregelen bekendmaakte. "Wanneer de hardcore supporters de tegenstanders uitjouwen of bij een doelpunt willen schreeuwen, is dat moeilijk te organiseren."

Ingrijpen in zulke situaties noemde Jorritsma onmogelijk. "Als je tijdens een wedstrijd iedereen naar buiten moet jagen, wordt het een burgeroorlog."

Supporters

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie