appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Rijkswaterstaat maakte een cruciale rekenfout bij de omstreden stort van granuliet

ZEMBLA
woensdag 2 september 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Rijkswaterstaat maakte een cruciale rekenfout bij de omstreden stort van granuliet in natuurplas Over de Maas, dat ontdekte Zembla. In De Nieuws BV vertelt onderzoeksjournalist Roelof Bosma over de gevolgen en Ans Mol, wethouder van de gemeente West Maas en Waal reageert op het onderzoek.

Zembla onderzoek

Door een verkeerde berekening is ten onrechte aangenomen dat de omstreden stort van granuliet, een afvalproduct van de asfalt industrie, geen gevaar oplevert. Echter blijkt dat er veel meer kankerverwekkende stoffen voorkomen in de plas bij Alphen dan werd gedacht. Bosma legt uit dat Rijkswaterstaat er behoorlijk naast zit met de berekening: "Ze hebben een totaal verkeerde uitkomst gegeven. De echte waarde is maar liefst duizend keer hoger".

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bosma: "Het is cruciaal omdat zij steeds deze rekensom gebruiken om aan te geven dat er geen gevaar is, maar als je nu kijkt naar de reële en echte uitkomst, dan zit het boven de norm die ze zelf stellen. Boven de grenswaarde voor bijvoorbeeld het waterleven in die plas, maar zelfs ook voor vissen." Bosma vertelt dat deze rekensom ook gebruik is in rechtszaken. Zo gebruikte Rijkswaterstaat de berekening in een rechtszaak die de gemeente West Maas en Waal heeft aangespannen tegen het ministerie om de stort per direct te stoppen.

Juridische strijd

Wethouder Mol zegt erg geschrokken te zijn van deze verkeerde berekening. Mol: "We gaan opnieuw die juridische strijd aan." Al geeft ze wel aan dat het moeilijk is om het als kleine gemeente op te nemen tegen Rijkswaterstaat. "We hebben als kleine gemeente minder deskundigheid in huis, dan Rijkswaterstaat waar allemaal specialisten zijn, dus wij moeten al heel erg zoeken naar die deskundigheid. Het kost ons best veel geld. Wij moeten procedures gaan voeren en daar zijn advocaten voor nodig."

Zembla onderzoek

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1