Binnenland
EO

Kim Putters: 'Nederlanders lijden aan het gekke Henkie-syndroom'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Kim Putters: 'Nederlanders lijden aan het gekke Henkie-syndroom'

Veel kritiek kreeg minister Grapperhaus over zich heen toen bleek dat op zijn bruiloft de corona-regels werden geschonden. Het laat zien dat Nederlanders aan het 'gekke Henkie-syndroom' lijden, zegt Kim Putters, directeur van het SCP, in Dit is de Dag. "Nederlanders zijn er heel gevoelig voor: als je ziet dat anderen zich niet aan de regels houden, dan wil je niet gekke Henkie zijn die dat als enige wel doet."

Putters: "We hebben de natuurlijke neiging om te denken: als minister Grapperhaus zich niet aan de regels houdt, dan ga ik het ook niet doen. Maar laten we rustig blijven en eerlijk zijn: volgens mij doen we allemaal ons best om ons aan de regels te houden."

De SCP-directeur deed mee aan de 'Tour de Tijs', waarin Tijs van den Brink al bewegend mensen interviewt. Eerder deed hij dat vooral vanaf de racefiets, maar Putters is meer van het wandelen.

#3 - Kim Putters (S04) - Tour de Tijs

Putters werd afgelopen december uitgeroepen tot meest invloedrijke Nederlander door De Volkskrant. Putters is sinds 2013 directeur van het SCP, een adviesorgaan van het kabinet. "Het is de opdracht van het SCP om de stem van burgers te laten horen in het Binnenhof. Door alle verschillende opvattingen daar op tafel te leggen, proberen we bubbels door te prikken."

'Het gaat best goed'

Volgens Putters gaat het best goed met Nederlanders in coronatijd: "Uit onderzoek van het SCP blijkt dat we niet minder tevreden zijn geworden door de coronacrisis."

Toch wil Putters wel een kritisch signaal afgeven aan het kabinet. "De sociale gevolgen van een crisis worden altijd pas na een twee jaar zichtbaar. Over twee jaar kunnen we stijgende armoedecijfers verwachten, ook als er sprake is van een stijgende economische lijn. Dat komt vooral doordat veel mensen aan het begin van de crisis nog ondersteuning kregen bij inkomsten en werk."

Kloven in samenleving verdiepen

Ook ziet hij dat de kloven in de samenleving, tussen arm en rijk, hoog- en laagopgeleiden, jong en oud, zijn verdiept door de coronacrisis.

"Je ziet dat de eerste klappen vallen in de groepen waar we al zagen dat het minder goed ging. Zo is er echt minder kans op werk voor mensen met minder scholing. In ons land is er een zeven jaar verschil in levensverwachting als je MBO-geschoolden met universitair geschoolden vergelijkt. Het kan uiteindelijk zelfs oplopen tot een 18-jarig verschil in ouder worden", aldus Putters.

Wel stoort hij zich aan de tegenstelling tussen jong en oud die de laatste weken wordt benadrukt. "Er wordt een beeld geschetst dat jongeren alle regels aan het overtreden zijn en dat alle ouderen zielig in een hoekje zitten. Dat is absoluut niet waar. Ik doe dan ook een oproep aan het kabinet: zet in de wereld van politiek en beleid deze groepen niet tegenover elkaar. We zagen namelijk vóór de coronacrisis al een toenemend begrip van jongeren voor de positie van ouderen en andersom. Dat is nog steeds het geval."

Wat voor type samenleving?

Ook werd er tijdens de Tour de Tijs vooruitgeblikt op de verkiezingen van 2021. Als het aan Putters ligt, moeten we niet terug willen naar het oude normaal, maar moeten we de problemen die er waren en naar de oppervlakte zijn gekomen, nú aanpakken.

Putters: "Mijn hoop is dus dat de verkiezingen zullen gaan over klimaat, het aanpakken van flexwerk en de vraag: wat is nu het type samenleving waar we over vijf jaar in willen leven? Corona dwingt ons om opnieuw naar onze samenleving te kijken. Het is dus van groot belang dat de politiek met de samenleving in gesprek gaat de komende tijd."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie