appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Schietincident Amsterdam: 'Zoiets zien gebeuren, is heel heftige ervaring'

ANP
maandag 10 augustus 2020 | AVROTROS | Stax&Toine

Een prachtige zomerse dag veranderde zaterdag plots in een nachtmerrie. Aan het strand bij De Nieuwe Meer in Amsterdam werd de 24-jarige Bas met meerdere schoten om het leven werd gebracht. Volgens ooggetuigen wilde hij de diefstal van een duur horloge van een van zijn vrienden voorkomen. Dat moest Bas met zijn leven bekopen.

Het gebeurde allemaal op klaarlichte dag, op een overvol strand. Veel mensen hebben het zien gebeuren. Hoe ga je daarmee om? Psycholoog Lidewy Hendriks van MIND legt het in Stax&Toine uit.

"Zoiets zien gebeuren, is heel heftige ervaring", benadrukt Hendriks. "De kans op een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) bestaat. Dat betekent dat je langdurige stressklachten kunt houden."

Klachten horen erbij

Maar, zo zegt Hendriks, slecht slapen of spontaan huilen hoort er in het begin gewoon bij. Het is zelfs gezond. "Het hoort bij de verwerking. Je hersenen moeten alles opnieuw 'indelen'. Dat je niet slaapt, of dat je huilerig bent, is heel normaal." Pas na een tijd is het zaak om actie te ondernemen. "Als het langer gaat aanhouden dan drie maanden, moet je bij de huisarts aankloppen. Dan is het nodig dat je professionele ondersteuning krijgt."

Zonnige dag

Het kan wel zo zijn dat de omstandigheden waarin de schietpartij zaterdag plaatsvond, mee kunnen spelen. Hendriks verwacht dat er hevigere klachten zouden kunnen ontstaan. "Deze gebeurtenis van afgelopen zaterdag was zo onverwacht, op klaarlichte dag. Dat maakt dat het heftiger is."

"Je hersenen hebben meer recht te zetten. Daardoor heb je meer werk om het allemaal weer op z’n plek te krijgen. De signalen van veiligheid en onveiligheid moet je opnieuw leren begrijpen."

EMDR

Hendriks: "Gelukkig is PTSS heel goed te behandelen. EMDR is daarbij belangrijk. Het is een manier waarop de hulpverlener om de beurt de hersenhelften van de cliënt aan het werk zet, terwijl je je concentreert op de heftige gebeurtenis."

“Daardoor leren je hersenen een nieuw pad te maken, de gebeurtenis een andere betekenis te geven. Zo kun je er nog wel aan denken, maar met een minder emotionele lading.” 

Kinderen

En ook met kinderen is het oppassen. Houd ze in de gaten, benadrukt Hendriks. "Reageert je kind anders dan anders? Wat heeft het kind nodig, heeft het meer aandacht nodig? Kinderen maken soms een stap terug in de ontwikkeling. Dat hoort erbij, probeer er niet boos om te worden. Pas als het dus inderdaad langer aanhoudt, moet je ingrijpen."

Als je wilt praten over iets dat je hebt zien gebeuren, dan kan dat bij MIND Korrelatie op 0900-1450. Dat kan ook anoniem.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1