appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

NPO Zapp/Zappelin wil af van stereotype stemmen

ANP
vrijdag 7 augustus 2020 | NOS | NTR | Redactie

Eerder kondigde The Simpsons in de Verenigde Staten al aan geen gebruik meer te willen maken van witte acteurs voor stemmen van personen van kleur, nu geeft ook NPO Zapp/Zappelin aan te stoppen met stereotype stemmen. "Het probleem zit in wat een donker iemand produceert en wat een wit iemand hoort", zegt acteur Raymi Sambo in Nieuws en Co.

Na volgende week stopt de eerste serie in het kader van de racismediscussie: de klei-animatie Heuvelland Ziekenhuis. In die serie is een nijlpaard met een overdreven Surinaams accent te horen. De netmanager sluit bovendien niet uit dat er nog meer series zullen sneuvelen. Daar wordt na de zomer naar gekeken, zegt hij tegen de NOS.

Raymi Simbo vindt het ‘hartstikke goed’ dat de NPO kritisch kijkt naar de stemmen. "Stereotype rollen en stemmen zijn niet meer van deze tijd.Zelf accepteert de van oorsprong Antilliaanse acteur het ook niet als er van hem gevraagd wordt om een sterk accent op te zetten. "Een witte maker denkt dat dat grappig is, maar ik doe geen karikaturen."

Verenigde Staten

Twee maanden geleden besloten The Simpsons dat zij niet langer gebruik willen maken van witte acteurs om personages van kleur in te spreken. En ook acteur Mike Henry, die de stem van de zwarte buurman Cleveland in Family Guy inspreekt, liet weten niet langer door te gaan.

Sambo hoopt dat die trend ook in Nederland doorzet. "De gesprekken zijn nu nog niet aan het veranderen. Maar dat moet wel. We kunnen en moeten elkaar helpen."

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1