appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Koepel middelbare scholen wil duidelijkheid over ventilatie

NOS Jeugdjournaal
donderdag 6 augustus 2020 | NOS | NTR | Redactie

De VO-Raad wil dat het Outbreak Management Team (OMT) zo snel mogelijk met een advies komt over ventilatie in scholen. Vanochtend uitten deskundigen in het AD hun zorgen over ventilatiesystemen: vele zijn verouderd en de luchtkwaliteit is niet in orde.

"We hebben de middelbare scholen gewoon nog niet goed kunnen bestuderen, daarvoor zijn ze niet lang genoeg open geweest. De eerste weken kan er zeker lesgegeven worden met open ramen, maar we gaan de situatie wel echt goed moeten opvolgen", zei Patricia Bruijning in Nieuws en Co. Zij is kinderarts en epidemioloog in het UMC Utrecht.

Onduidelijkheid en zorgen

De koepelorganisatie merkt dat de discussie hierover leidt tot onduidelijkheid en zorgen bij de scholen, leerlingen en ouders. "De besmettingen onder jongeren nemen toe. Je wil niet dat er een risico bestaat dat het virus via slechte ventilatie terechtkomt bij ouders, opa's en oma's. Het is logisch dat er dan ook naar het binnenklimaat in scholen wordt gekeken, voor zowel de leerlingen als docenten."

Ook onderwijsbond CNV sluit zich aan bij de oproep. "Slechte ventilatie in scholen is al jaren een probleem in het onderwijs. Dit moet opgelost worden."

'Hopelijk vanavond al toezegging'

De eerste middelbare scholen gaan 17 augustus weer open. Vanaf die datum zullen leerlingen weer met z'n allen tegelijkertijd naar school gaan. De VO-Raad wil dat uiterlijk dan duidelijk is wanneer het OMT met het advies komt. "Hopelijk zegt premier Rutte vanavond al toe dat dat advies er komt", hoopt Rosenmöller.

Het RIVM concludeerde begin juni op basis van onderzoek dat kinderen geen belangrijke rol spelen bij de verspreiding van het coronavirus. Volgens het RIVM blijkt dat het virus vooral wordt verspreid tussen volwassenen van ongeveer dezelfde leeftijd.

Kinderen worden wel besmet, maar minder vaak dan volwassenen. En binnen gezinnen hebben vooral ouders hun kinderen besmet en niet andersom.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1