appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Zaterdag
STER Advertentie

RIVM-rapport bevestigt gevaar van verspreiding coronavirus door ventilatiesystemen

EenVandaag
woensdag 5 augustus 2020 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

In ventilatiefilters en de airconditioning van verpleeghuis De Tweemaster in Maassluis is het coronavirus aangetroffen. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd RIVM-rapport dat in handen is van EenVandaag. "We wisten niet 100 procent zeker dat aerosolen van belang zijn bij de virusoverdracht. En dit specifieke voorbeeld heeft alles in zich om dat te bewijzen", zegt longarts Hans in 't Veen in EenVandaag.

Het RIVM zelf zag in mei nog geen aanwijzingen te zien dat corona zich via ventilatiesystemen zou verspreiden: "Er zijn geen aanwijzingen dat het virus zich aerogeen (via zwevende deeltjes in de lucht) verspreidt, ook niet via ventilatiesystemen."

Eind juli meldde het RIVM: "Het is op dit moment onduidelijk of aerogene verspreiding een relevante rol speelt bij de verspreiding van het virus." Het RIVM achtte het niet nodig af te wijken van de geldende landelijke richtlijnen ten aanzien van ventilatie.

Missende puzzlestuk

Het verpleeghuis De Tweemaster werd in juni hard getroffen door een grote corona-uitbraak, ondanks bezoekrestricties en het gebruik van chirurgische mondkapjes. Op één afdeling raakten zeventien bewoners en achttien medewerkers besmet. Het virus kostte aan zes bewoners het leven.

"Dit is het missende puzzelstukje. Dit aangetoonde verband is hetzelfde als het vinden van DNA bij een misdrijf. Het bewijs is geleverd. Je moet wel heel krom redeneren als je nu nog denkt dat ventilatiesystemen geen rol spelen", aldus Hans in 't Veen, longarts in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1