appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hugo de Jonge ook onder Omtzigt op kandidatenlijst CDA

ANP
maandag 13 juli 2020 | KRO-NCRV | Libben Reeskamp en Pepijn van den Brink

Kandidaat-lijsttrekker van het CDA Hugo de Jonge gaat hoe dan ook op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dus ook als Pieter Omtzigt de strijd om het lijsttrekkerschap van hem wint. "Maar daar ga ik niet vanuit. Ik doe mee aan de wedstrijd om te winnen." Dat zegt De Jonge in 1 op 1.

Afgelopen zaterdag moest De Jonge toezien hoe Omtzigt verhinderde dat hij al in de eerste ronde van de interne verkiezing tot lijsttrekker van het CDA werd gekozen. De Jonge kreeg 48,7 procent van de stemmen, Omtzigt 39,7 procent. 

Hugo de Jonge ook onder Omtzigt op de kandidatenlijst

Een van de punten waarmee De Jonge de komende Kamerverkiezingen in wil, is minder marktwerking in de zorg. "Minder marktwerking en meer samenwerking", zegt hij. Als voorbeeld daarbij noemt De Jonge dat nu verschillende wijkverpleegkundigen als concurrenten door een wijk fietsen. "In plaats van dat ze als één team door diezelfde wijk fietsen. Marktwerking heeft voor veel meer versnippering geleid dan goed is voor ons."

De Jonge zegt dat 'aanpassingen van het huidige stelsel' nodig zijn. "Een aantal van die aanpassingen ga ik (als minister van Volksgezondheid, red.) dit jaar nog voorbereiden, en voorleggen aan de Kamer", zegt hij.

Favoriet

De Jonge geldt als de favoriet bij aardig wat CDA-prominenten. Ferd Grapperhaus, minister Justitie en Veiligheid, sprak zijn steun uit aan De Jonge evenals voormalig CDA-voorman Sybrand Buma en oud-CDA-voorzitter Ruth Peetoom. Omtzigt heeft sinds zaterdag de steun van Mona Keijzer en ook de eerder afgevallen kandidaat-lijsttrekker Martijn van Helvert heeft zich uitgesproken voor Omtzigt.

De 40.000 leden van het CDA kunnen tot dinsdagmiddag 12.00 stemmen op een van de twee kandidaten. De uitslag wordt woensdagmiddag bekendgemaakt - eveneens om 12.00 uur.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1