Binnenland
NOSNTR

'Communicatie rond coronamaatregelen blijft het belangrijkst'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Communicatie rond coronamaatregelen blijft het belangrijkst'

Als je naar het corona-dashboard kijkt, dan zie je dat bijna alle schuiven in het groen staan. En hoewel de voorlopig laatste 'coronapersconferentie' nog meer versoepelingen aankondigde, zijn er nog steeds veel maatregelen waar we rekening mee moeten houden. De meeste mensen houden zich aan die regels, maar de eerste barsten in het draagvlak zijn zichtbaar. Hoe moet het nu verder?

In Nieuws en Co een terugblik op de aanpak van de afgelopen maanden en een vooruitblik op de moeilijkheden die ons te wachten staan met medisch viroloog Mariet Feltkamp van het LUMC en veldepidemioloog Amrish Baidjoe, verbonden ook aan de London School of Hygiëne and Tropical Medicine.

Liever luisteren?

Vinger aan de pols blijven houden

De situatie in Nederland is momenteel vrij stabiel en er mag al weer een heleboel. Enkel het reproductiegetal staat nog op oranje, maar dat is volgens Feltkamp niet abnormaal: "Het reproductiegetal is nu naarmate je steeds minder gevallen hebt, onderhevig aan wat meer schommelingen dus dat verbaast me niet."

De rest van het dashboard staat op groen en dat ligt volgens Baidjoe echt aan de maatregelen die getroffen zijn: "Het groene dashboard hebben we te danken aan de lockdown. Daarom blijft het belangrijk om in te zetten op bron- en contactonderzoek en het testen van mensen met klachten. Zodat we snel data kunnen verzamelen, vinger aan de pols kunnen houden en we het niet meer zo ver moeten laten komen. Je moet als samenleving steeds meer de vrijheid opzoeken en kijken wat mogelijk is, maar je moet ook die aanpassingen goed blijven meten."

Barsten in het draagvlak

Het groene dashboard zorgt er ook voor dat er steeds meer mensen kritiek durven uiten. De angel is uit de situatie gehaald en er komen barsten in het draagvlak. Mensen begrijpen minder goed waarom die 'anderhalvemetersamenleving' nog nodig is.

"Wat we weten is dat heel wat mensen besmet zijn na 'superspread-events'. Na carnaval konden we bijvoorbeeld goed zien waar de besmettingen vandaan kwamen. Maar het is ook zo dat het in veel individuele gevallen moeilijk te bepalen is waar het individu besmet is geraakt. We hebben nog niet voldoende aanwijzingen om met zekerheid te zeggen of de anderhalve meter afstand in de buitenlucht bijvoorbeeld nodig is of niet. Dat zorgt voor twijfel en daardoor gaan mensen de randjes opzoeken", zegt Feltkamp.

Hoe behouden we het draagvlak?

Met die opkomende kritische stemmen, komt ook de vraag 'Hoe behouden we het draagvlak?'.

"Ik ga iets onpopulair zeggen, maar de manier om dat draagvlak te behouden, is door een flinke uitbraak die ontstaat omdat mensen zich niet aan de maatregelen houden. Dat werkt het beste, maar dat wil je natuurlijk niet", aldus Feltkamp.

Die grote uitbraak hebben we al gehad, maar soms lijkt het alsof mensen die alweer vergeten zijn en dat is volgens Feltkamp ook niet gek: "Tijdens de pandemie hielden mensen zich zo goed mogelijk aan de regels, maar sommige dingen zijn te moeilijk om in het dagelijks leven te handhaven en dan neemt de druk toe. We zijn heel voorzichtig gestart en dat hebben we stap voor stap gedaan. Dat heeft gewerkt, maar daaruit mag je niet concluderen dat je alles mag loslaten. Die anderhalve meter afstand moet als criterium behouden worden, zeker binnen."'

Communicatie

"Er wordt al sinds januari hard gewerkt om alles inzichtelijk te maken, maar één van de dingen waar we meer aandacht aan moeten besteden, is het in dialoog blijven met groepen die sceptisch zijn. Daarbij hoort dus ook dat we data inzichtelijk blijven maken en durven communiceren over de dingen die we nog niet weten. Ik ben bang dat als we veel van die sceptische groeperingen wegzetten, we hetzelfde krijgen als met de anti-vaccinatiegroep. Dan wordt communicatie erg moeilijk. En een gebrek aan communicatie is de meest efficiënte manier om draagvlak bij de bevolking te verliezen", aldus Baidjoe.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie