appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

UWV: 'Structureel half miljard nodig voor omscholing'

ANP
maandag 22 juni 2020 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen

Directeur Tof Thissen van het UWV-werkbedrijf stelt dat er structureel een half miljard euro nodig is voor omscholing van werkzoekenden. Dat is tien keer zoveel dan het kabinet nu beschikbaar stelt. Het UWV verwacht volgend jaar 700.000 werklozen, maar op sommige terreinen is werk te over.

UWV: ‘Structureel half miljard nodig voor omscholing’

Het kabinet stelt nu eenmalig 50 miljoen euro beschikbaar voor omscholing. Maar dat is slechts een begin, verwacht de directeur van de divisie Werkbedrijf van het UWV: "Als ik de adviseur zou zijn van minister Wouter Koolmees zou ik gaan voor een half miljard euro voor structurele omscholing. Daarmee kunnen mensen zich een leven lang blijven ontwikkelen. De relatie tussen onderwijs en arbeidsmarkt is de sleutel tot succes."

Als gevolg van de coronacrisis zitten nu al ruim 200 duizend Nederlanders zonder werk. Tegelijkertijd registreert het UWV dat sommige sectoren zoals de zorg, land-en tuinbouw en de logistiek juist om mensen zitten te springen.

Twintig procent van de werkende bevolking wordt nu betaald uit steunpakketten van de overheid. "2.7 miljoen mensen krijgen nu loon als gevolg van de twee NOW-regelingen. Dat voeren wij als UWV uit", zegt Thissen.

UWV verwacht 700.000 werklozen

Maar een derde NOW-regeling zit er waarschijnlijk niet in, en de bestaande twee compensatieregelingen lopen over drie maanden af. "We prepareren ons dan ook op een ontslaggolf", vertelt de voormalige fractievoorzitter van GroenLinks in de Eerste Kamer. "De werkloosheid zal zich echt gaan verdubbelen. We gaan uit van een werkloosheid van 700.000 mensen volgend jaar."

Vooral jongeren zitten in de hoek waar de klappen vallen. Sinds de 'intelligente lockdown' medio maart hebben 137 duizend jongeren hun baan verloren. Maar van een 'verloren generatie' wil Thissen niet spreken. "Al is het alleen maar omdat in het somberste scenario er wordt uitgegaan van een economisch herstel in de tweede helft van 2021."

Om eraan toe te voegen: "Ook in een laagconjunctuur blijven mogelijkheden voor jongeren om op de arbeidsmarkt terug te keren. Dat blijft een kwestie van goed en persoonlijk begeleiden. Vooral in het eerste traject van op zoek naar werk." 

Ook flexwerkers krijgen corona-uitkering 

 Flexwerkers kunnen vanaf maandag terecht bij een noodloket van het UWV voor een corona-uitkering. "Sinds vanochtend 9 uur zijn er al meer dan duizend aanmeldingen. Het gaat om een bedrag van maximaal 550 euro, gedurende de coronaperiode en als er sprake is van een flinke teruggang in inkomen."

UWV: ‘Structureel half miljard nodig voor omscholing’


Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1