Binnenland
KRO-NCRV

Nibud: Huishoudens onvoldoende voorbereid op crisis

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nibud: Huishoudens onvoldoende voorbereid op crisis

Huishoudens maken zich minder zorgen over hun financiële positie dan twee maanden geleden. Dat blijkt uit een peiling van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), maar directeur Arjan Vliegenthart plaatst scherpe kanttekeningen bij dat optimisme: "We staan aan de vooravond van een diepe recessie, de noodmaatregelen zijn tijdelijk van aard."

Nibud: Huishoudens niet voorbereid op economische crisis

Op basis van deze tweede Nibud-peiling in corona-tijd constateert hét kennisinstituut voor de huishoudportemonnee van consumenten dat maar liefst één op de vijf huishoudens kampt met een inkomensdaling. "Jongeren maken zich meer zorgen dan ouderen", zegt Vliegenthart. Tegelijkertijd zijn mensen iets optimistischer dan twee maanden geleden, en maken ze zich minder zorgen dat zij als gevolg van de crisis hun spaargeld moeten opmaken.

"Dat optimisme is zorgelijk, want we staan aan de vooravond van een enorme recessie." Volgens de Nibud-directeur voelen mensen onvoldoende dat er nu tijdelijke maatregelen zijn, en dat de overheid nu tijdelijk verloren salarissen uitbetaalt. “Ik denk dat mensen dat niet, of maar een beetje in de gaten hebben."

Om eraan toe te voegen: "Mensen die nu dankzij het steunpakket hun salaris krijgen kunnen, als dat pakket ophoudt, weleens hun baan verliezen. En toch denken velen: 'ik zal de dans wel ontspringen.'"


'Nadenken over kwijtschelden schulden'

Daarom is het nu hoog tijd om na te denken over 'structurele maatregelen', die de noodpakketten kunnen vervangen, vervolgt Vliegenthart tegenover Sven Kockelmann in 1 op 1. "Daarbij moeten we nu serieus nadenken over het kwijtschelden van schulden. Daar is op z’n minst 1,4 miljard euro voor nodig."

De voormalige SP-senator en oud-SP-wethouder van Amsterdam vreest voor een snel groeiende groep mensen in de schuldhulpverlening die 'een berg aan cumulatieve schulden' voortduwen. “Mensen krijgen nu adempauze, maar moeten straks met een lager inkomen afbetalen."

Tegelijkertijd wijst Vliegenthart op de eigen verantwoordelijkheid van mensen om het huishoudboekje op orde te krijgen. "Daar hebben we allemaal tips en adviezen voor, gepubliceerd in de Geldkrant. Maar je kunt dubbeltjes honderd keer omdraaien, op een gegeven moment is het dubbeltje weg."

Debat nu voeren

Volgens Vliegenthart moet de overheid juist nu het debat voeren over het kwijtschelden van schulden voor veel huishoudens "zodat die mensen in de post-corona samenleving met een schone lei weer door kunnen".

Al is het alleen omdat de maatschappelijke en kosten voor de volksgezondheid uiteindelijk hoger vallen dan de kosten van het innen van schulden, waarvan het leeuwendeel oninbaar is. "Iemand met schulden maakt meer gebruik van de gezondheidszorg en is 13.000 euro per jaar minder productief voor de werkgever."

Nibud: Huishoudens niet voorbereid op economische crisis

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie