appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Domper voor nertsenfokker: bedrijf geruimd om coronavirus en gedwongen te stoppen

ANP
woensdag 3 juni 2020 | NOS | NTR | Redactie

Nertsenfokkerijen waar het coronavirus is vastgesteld worden geruimd. Haagse bronnen bevestigen een bericht daarover van RTL Nieuws. Het gaat om zes bedrijven met in totaal acht locaties in Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint Anthonis, allemaal in Noord-Brabant.

Minister Schouten en minister De Jonge maken later vandaag de details bekend. Ze hadden al aangekondigd dat ze vandaag mogelijk met maatregelen naar buiten zouden komen, na adviezen van onder meer het Outbreak Management Team.

Een van de getroffen bedrijven is de nertsenfokkerij van Huub Kuijpers in Deurne. Hij heeft zo'n 10.000 nertsen. Volksgezondheid staat voor hem op één, dus hij is opgelucht dat er duidelijkheid is. "Je wilt niet op je geweten hebben dat je bedrijf een gevaar voor de omgeving is."

Met corona besmette nertsenfokkerijen worden geruimd

Haagse bronnen melden dat de fokkerijen die worden geruimd, tegelijkertijd zullen moeten stoppen met het fokken van de dieren. Voor Kuijpers komt het nieuws hard aan. "Dat is wel echt heftig. Dit is mijn boterham, ik had gehoopt tot mijn pensioen hiermee door te kunnen."

Kuijpers heeft nog geen idee wanneer zijn bedrijf geruimd gaat worden. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Compensatie

Nertsenfokkerijen worden vanaf 2024 verboden. Het kabinet zal vandaag ook bekendmaken dat bedrijven die eerder stoppen aanspraak kunnen maken op compensatie.

De afgelopen weken nam het kabinet al allerlei andere maatregelen, nadat er coronabesmettingen bekend waren geworden van een nerts op een mens. Zo stelde het een verbod in op het vervoeren van nertsen en de mest van de dieren. Dat verbod geldt voor alle nertsenbedrijven in Nederland en dus niet alleen voor bedrijven waar besmettingen zijn vastgesteld. Veel gemeenten maakten zich zorgen over de situatie.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1