appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Raad van State buigt zich over bezwaren gaswinning Groningen

ANP
dinsdag 2 juni 2020 | NOS | Redactie

De Raad van State buigt zich vandaag en morgen over de gaswinning voor het gasjaar 2019-2020. Bert Schudde diende zo’n bezwaar in namens het Groninger Gasberaad en inwoner Jennie Valk. “Zolang de huizen nog niet versterkt zijn, is gaswinning niet veilig,” zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal

Interview Cindy Looyé-Sinnema

Cindy Looyé-Sinnema woont in de wijk Opwierde in Appingedam. Zij is een van de inwoners wiens huis nog niet versterkt wordt. "Aan de overkant van de straat is bepaald dat die huizen wél versterkt moeten worden. Maar mijn huis, minder dan vijftig meter verder, zou hier veilig staan." Dat steekt, want het type huis is exact hetzelfde. "Zelfde bouwjaar, zelfde grond. Maar een ander adres."

Interview Bert Schudde

Ook Schudde herkent het probleem. "Het computermodel van de NAM zou op adresniveau kunnen voorspellen welk huis wel en welk huis niet veilig is." Hij gelooft niet dat dit klopt. "Dat is een jaar vooruit voorspellen of je in jouw achtertuin goed weer krijgt."

Bevingen

De gaswinning in Groningen wordt al drastisch naar beneden geschroefd. Voor dit gasjaar mag 11,8 miljard kuub gas gewonnen worden. Toch zijn inwoners nog niet tevreden. "We maken wekelijks nog bevingen mee," zegt Cindy. De NAM heeft dit jaar in de eerste vijf maanden 32 aardbevingen geregistreerd als gevolg van gaswinning in het Groningen-gasveld.

Voor bewoners is het nog onduidelijk waar ze terechtkunnen. "Het is een bureaucratische kluwe van organisaties. Zolang niet duidelijk is waar je voor wat moet zijn, kan het niet zo doorgaan," aldus Schudde. 

Cindy voelt zich angstig. "Ik zit in een huis wat niet veilig is. Mijn kinderen gaan naar een school die niet veilig is. Dat is onze realiteit." Ze hoopt dat er snel een oplossing komt. "Hier wil je niet dagelijks aan hoeven denken. Dan word je helemaal gek."

Liever luisteren naar inwoner Cindy?

Liever luisteren naar Bert Schudde?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1