appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

'Demonstratie op de Dam had ontbonden moeten worden, dit kan natuurlijk niet'

ANP
maandag 1 juni 2020 | WNL | Diederik Wentink

"De demonstratie tegen racistisch politiegeweld op de Dam had, toen het aantal deelnemende mensen toenam, ontbonden moeten worden", dat zegt CDA-Kamerlid Chris Van Dam in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Er had gewoon gezegd moeten worden: dit kan hier niet."

Vanmiddag kwamen duizenden mensen bijeen op de Dam in Amsterdam om te protesteren tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten en de EU. Aanleiding voor het protest was de dood van George Floyd in de Amerikaanse stad Minneapolis. Hij overleed vorige week na een hardhandige arrestatie door de politie. Door de drukte op de Dam was het voor aanwezigen lastig om onderling anderhalve meter afstand te houden. Ook werd er niet ingegrepen door de politie.

Halsema: 'Geen grond tot ontbinden, demonstratie te belangrijk'

Volgens burgemeester Femke Halsema, die zelf ook aanwezig was bij de demonstratie, was er geen grond deze te ontbinden. Dat zei ze tegenover AT5. "Daarvoor is de demonstratie te belangrijk, demonstratievrijheid is een groot goed", aldus de burgemeester.

'Zeer onverstandig van Halsema'

CDA-Kamerlid Chris van Dam vindt de uitspraak van Halsema onverstandig. "Natuurlijk is het een hele belangrijke demonstratie. Ik denk dat er geen zinnig mens in Nederland is die dat niet van belang vindt. Maar om het belang van de demonstratie te laten bepalen of je wel of niet landelijke regels aan je laars lapt, dat vind ik zeer onverstandig. Het meest zorgelijk vind ik dat de burgemeester de indruk wekt dat zij zelf haar afwegingskader heeft. Er is één regel en dat is dat je je op anderhalve meter afstand moet houden."

Volgens Van Dam hadden er van tevoren duidelijke regels opgesteld moeten worden door de gemeente. "Als je weet dat je een bepaald aantal mensen op de Dam kwijt kunt, dan weet je ook dat wanneer je geen maximum aantal stelt, je in de knoop komt met die anderhalve meter. Er had gewoon gezegd moeten worden: dit kan hier niet."

'Dit is heel wrang'

VVD-Kamerlid Thierry Aartsen is het met Van Dam eens dat de burgemeester zich dit moet aantrekken. "Dit kan natuurlijk niet, de afgelopen drie maanden hebben mensen enorm hun best gedaan om dit rotvirus onder controle te krijgen. Mensen zijn niet naar hun opa en oma gegaan in een verpleeghuis, zijn niet naar een uitvaart gegaan van een dierbare en we hebben zelfs gezien dat verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog na 75 jaar niet op de dam gingen staan. Dan kan dit niet, hoe belangrijk het doel ook is. Dit is heel wrang."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1