appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Feit of fictie: Is de kans op verspreiding van het coronavirus kleiner als je buiten bent?

ANP
zaterdag 23 mei 2020 | WNL | Diederik Wentink

De kans op verspreiding van het coronavirus in de buitenlucht is kleiner dan wanneer je binnen zit. Volgens microbioloog Marc Bonten is dit meer feit dan fictie. "Wel is dit afhankelijk van hoe mensen zich in de buitenlucht gedragen", zegt hij in WNL op Zaterdag.

"Helemaal zeker weet je het natuurlijk nooit, maar hier zijn aanwijzingen voor", zegt Bonten. "Dat is wel de reden dat terrassen eerder open gaan dan de cafés zelf, aan de binnenkant. Maar ik meen me te herinneren dat de voetbalwedstrijd Atalanta Bergamo tegen Valencia één van de grootste verspreidingsevents was van Italië. En dat was toch ook echt in de buitenlucht. Het is dus afhankelijk van hoe dicht mensen bij elkaar zijn."

‘Temperatuur grote invloed op verspreiding’

Als je in de buitenlucht toch wordt besmet, word je volgens Bonten niet minder ziek dan in een volle feestzaal. "Het heeft er meer mee te maken hoeveel virus er bij de besmetting het lichaam binnen komt."

Wel kan de temperatuur een grote invloed hebben op de verspreiding van het virus. "Als die hoger is, is de kans op een piek waarschijnlijk kleiner, omdat we allemaal buiten zijn en wat meer afstand van elkaar houden. Of het virus zich dan anders gedraagt is onbekend."

‘Bij meer dan honderd doden opnieuw strenge maatregelen’

Er is geen specifiek aantal besmettingen bedacht waarop de overheid moet ingrijpen, benadrukt Bonten. Maar als er meer dan honderd doden zijn is het zeker dat Nederland opnieuw strenge maatregelen moet nemen. "Dan weet je dat die mensen dat drie, vier weken daarvoor opgelopen hebben. Dan moeten er duizenden besmettingen zijn geweest. Ik ga er wel vanuit dat we dat heel snel in de gaten zullen hebben als dat gaat optreden en dat er een tijdje van tevoren maatregelen zijn genomen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1