appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Besmetting met coronavirus in de buitenlucht zeldzaam'

ANP
vrijdag 22 mei 2020 | NOS | NTR | Redactie

Uit steeds meer wetenschappelijke studies blijkt dat besmetting met het coronavirus in de buitenlucht zeldzaam is. Het overgrote deel gebeurt binnenshuis. Volgens epidemoloog Patricia Bruijning kan het coronabeleid daarop worden aangepast.

'Coronavirus in buitenlucht nauwelijks besmettelijk'

Dat kan bijvoorbeeld door onder voorwaarden al eerder dan 1 september sportwedstrijden weer toe te staan, zegt ze in Nieuws en Co. "Het type contact bij buitensporten is vaak vluchtig. Kort iemand aanstoten en wegsprinten met een bal, dat lijkt een heel laag risico type contact. Ik denk dat we serieus moeten kijken of we dat weer kunnen opstarten."

Tientallen studies

De epidemoloog van de Universiteit Utrecht baseert zich op tientallen studies van bron-en-contactonderzoek in verschillende landen. In veruit de meeste gevallen raakten mensen geïnfecteerd in een huis, restaurant, kerk, uitgaansgelegenheid of andere binnenlocaties.

"Als er al besmettingen buiten waren, dan gebeurde dat bij mensen die bijvoorbeeld langdurig converseerden of eten deelden. Besmettingen bij vluchtig contact waren er eigenlijk niet."

Een recent verschenen onderzoek door een Hongkongse Universiteit onderschrijft dat. Op 7342 besmettingen in China vonden de onderzoekers maar 1 geval in de open lucht. Een patiënt infecteerde de persoon waarmee hij een gesprek had op straat.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1