Binnenland
KRO-NCRV

FNV: geen compromis om ontslagboete te schrappen uit steunpakket

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV: geen compromis om ontslagboete te schrappen uit steunpakket

Vakbond FNV gaat niet akkoord met het schrappen van de ontslagboete in een tweede NOW-regeling. Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees wil die boete schrappen, en De Telegraaf meldde dat een compromis met de vakbonden in de maak zou zijn. In 1 op 1 spreekt vicevoorzitter van FNV Kitty Jong dat tegen. "Wensdenken", noemt ze het.

"Het klopt niet. Als het aan ons ligt blijft de boete op ontslag overeind in de nieuwe NOW-regeling. Een loonkostensubsidie is om salarissen te kunnen betalen, niet om mensen te ontslaan", zegt Jong. "Het is niet goed om in een loonkostensubsidiemaatregel de kier open te zetten voor massaontslag. Als we hem (minister Wouter Koolmees, red.) hiervan niet kunnen overtuigen, dan hebben we wel een probleem."

FNV: Geen compromis om ontslagboete te schrappen uit steunpakket

Jong ziet zelfs dat de boete werkgevers er nu niet van weerhoudt werknemers te ontslaan: "Werkgevers kijken hier heel berekenend naar. Ze hebben nu soms al lak aan de boete." Koolmees noemde het overeind houden van een boete op ontslag in deze tijden 'niet realistisch'.

Zorgpersoneel onvoldoende beschermd

Uit een steekproef van FNV onder medewerkers van ruim 1300 zorginstellingen, blijkt dat 6 op de 10 medewerkers in de zorg nog altijd zonder beschermingsmiddelen werkt. Volgens het ministerie is er echter geen tekort.

Een gesprek daarover, dat Jong dinsdagochtend met Van Rijn had, noemt ze kafkaësk. "Kafka is er niks bij. De minister ontkent dat de richtlijn er niet is, die ontkent eigenlijk alles. We blijven heel erg in de processen en de ambtenarij terwijl ondertussen de zorgmedewerkers zonder beschermingsmiddelen zitten."

'Minister Van Rijn te zwak'

Jong kwalificeert het optreden van minister Martin van Rijn (PvdA, medische zorg) in de discussie rond beschermingsmiddelen voor zorgmedewerkers als 'zwak'. "Dat is te zwak, te zwak. We hebben het hier na 10 weken weer, of nog steeds, over beschermingsmiddelen. Van Rijn zou met de vuist op tafel moeten slaan, dat doet hij onvoldoende."

Jongs advies aan Van Rijn is daarom: "Laat nou eens ballen zien."

'Voldoende middelen'

"Er zijn voldoende middelen, toch doen ze (de werkgevers, red.) dat niet. Het probleem waar we vanaf begin mee te maken hebben is dat medewerkers zelf soms een andere inschatting maken dan de werkgever. Die zeggen: het is niet nodig of ga er niet naar toe. Ik vermoed dat dat kosten gedreven is, terwijl de minister zegt: beschermingsmiddelen zijn tegen kostprijs te verkrijgen, te declareren of er is subsidie voor."

Werkgevers doen het niet, zegt Jong. "Je zult werkgevers een directief moeten geven. Nu verschuilen werkgevers zich achter de vage tekst, of dat ze het niet kunnen vinden." Het ministerie geeft in een reactie aan de vindbaarheid te zullen verbeteren.

Bonus voor de zorg

Jong pleit ervoor dat zorgverleners een bonus krijgen. De minister onderzoekt naar aanleiding van een Kamer-motie de mogelijkheden daarvoor, maar is ook zelf voorstander van een bonus, zegt Jong. Als voorbeeld noemt ze de 1000 euro die zorgmedewerkers in Duitsland krijgen.

"Dat is wat ons betreft ook inspirerend, het lijkt me een mooi bedrag. De minister is in een verkennende fase hoe dat vorm moet geven. Wij zeggen: wees er zo ruimhartig mogelijk mee. Prima als het 1000 euro is, als dat maar niet uit de loonruimte van volgend jaar gaat. En als het maar niet zodanig belast is, dat mensen er weinig van overhouden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie