appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nanninga: 'corona-spoedwet zorgt voor beperking van vrijheden, laten we afbouwen'

ANP
zaterdag 16 mei 2020 | WNL | Diederik Wentink

"Laten we in in plaats van te werken met een spoedwet, heel geleidelijk gaan afbouwen". Dat zegt fractievoorzitter van Forum voor Democratie Amsterdam en Eerste Kamerlid van die partij, Annabel Nanninga, in WNL Opiniemakers. Volgens Nanninga is een spoedwet niet verstandig omdat die “maar al te vaak voor vast aangenomen wordt en je dan met beperking van vrijheden zit".

Nanninga doelt op een spoedwet waar het kabinet aan werkt om de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus een betere juridische basis te geven. Deze wet moet de noodverordeningen vervangen waarin de maatregelen nu staan vastgelegd, omdat die niet te lang mogen duren. Volgens juristen zouden de noodverordeningen bovendien ondemocratisch, ongrondwettelijk en daarom onhoudbaar zijn.

Het is nu geen goed idee om van alles vast te leggen, vindt de politica. "We moeten nu goed de cijfers in de gaten houden op de IC’s en weten achteraf pas wat zinvol was, wat te vroeg was en wat te laat. Reden te meer om dat niet in een spoedwet te gieten, want dat weten we nog helemaal niet. Dan gaan we dingen vastleggen waar we nooit meer van afkomen en die misschien helemaal niet handig zijn."

Daarom is het het beste om de strenge maatregelen af te bouwen, vindt Nanninga. "Dat kan geleidelijk aan en moet in overleg, dat vind ik veiliger."

Nanninga: 'corona-spoedwet zorgt voor beperking van vrijheden, laten we afbouwen'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1