appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nieuwe methode voor corona-sneltest in ontwikkeling: 'In 2 minuten uitslag'

EPA
dinsdag 12 mei 2020 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

De laatste puntjes moeten nog op de I, maar het bedrijf Spektrax zegt dichtbij de realisatie van een snelle corona-test te zijn. In plaats van 24 uur wachten tot je weet of je het virus draagt, weet je het in 2 minuten. Co-founder Johan Pieter Verwey zegt in EenVandaag: "Ik zeg niet dat dit het ei van Columbus is, maar het kan voor een aantal mensen een enorme uitkomst bieden."

"Het is niet de bedoeling dat dit thuis gebruikt wordt. Je hebt er ook een apparaat voor nodig. Je test hiermee niet of je antistoffen hebt in je lichaam zoals nu in veel testen het geval is, maar je test of je het virus zelf in je lichaam hebt op het moment dat je de test doet", legt Verwey uit. 

Betrouwbaarheid sneltesten

Toch zegt het RIVM vandaag dat sneltesten niet betrouwbaar zijn. Ze hebben 16 van de 23 sneltesten die beschikbaar zijn in Nederland getest en geen van de testen voldoet aan de eisen van de individuele patiënten diagnostiek.

"Waar wij mee bezig zijn is geen thuistest. Dit is iets wat door een getrainde verpleger getest kan worden", maakt Verwey meteen duidelijk. De test werkt met een sneusswab en een lasermeting van de swab. "Het lijkt een beetje op iets wat je doet bij een alcoholcontrole."

Olympische Spelen

Een van de mede-oprichters van het bedrijf werd in Japan op het idee gebracht om de test te ontwikkelen, toen hij daar op reis was. "Daar kwam de vraag of de Olympische Spelen van dit jaar door konden gaan. We werden toen gevraagd om te helpen met het ontwikkelen van een test."

Volgens Verwey is het starten van de pilot een kwestie van weken. "En dan in de zomer de test beschikbaar stellen voor grotere groepen." Het idee is om de testen lokaal beschikbaar te maken in de verpleegzorg. "Zodat mensen in verpleeghuizen familie elkaar weer kunnen zien", zegt Verwey. "Het doel is dat je langs kunt bij je familie en van te voren even een testje doet of je door mag lopen." Over de prijzen wil Verwey nog niks loslaten.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1