appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

John van den Heuvel over de Mocro Maffia: 'Het is gruwelijk fout gegaan'

ANP
vrijdag 8 mei 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Misdaadjournalist John van den Heuvel laat in de Videoland-docuserie: De Jacht op de Mocro Maffia, het complete verhaal zien van de opkomst en val van Redouan Taghi en Said Razzouki. Is er met de arrestatie van deze twee mannen een einde gekomen, aan dit hoofdstuk van de Nederlandse onderwereld? Dat vertelt Van den Heuvel in De Nieuws BV.

Het complete verhaal van de Mocro Maffia door de ogen van John van den Heuvel

Van den Heuvel: "Het hele onderzoek rondom de bende van Taghi en Razzouki, begon toen de kroongetuige Nabil B. naar de politie stapte. De docu-serie vertelt hoe de deal met Nabil B. tot stand kwam en welke consequenties dat heeft gehad voor hemzelf en zijn familie."

De twee zussen van Nabil B.

Van den Heuvel geeft aan dat het verhaal van de twee zussen van Nabil B. zeer belangrijk is in de serie: "Ik wilde heel graag ook hun kant van het verhaal aan het licht brengen. Zij voelen zich onjuist bejegend door de overheid. Het is een verbijsterend verhaal, over hoe justitie is omgegaan met de inzet van de kroongetuige en het afwegen van de risico’s bij de deal."

Nabil B. was echt het zwarte schaap.

Van den Heuvel

"Zijn zussen keuren het gedrag van Nabil B. af. Hij komt uit een keurige familie, die allemaal niks met criminaliteit te maken hebben. Nabil B. was echt het zwarte schaap", aldus Van den Heuvel.

Vergismoord

Van den Heuvel: "We hoeven Nabil B. niet af te schilderen als een heilige, want dat is hij zeker niet. Hij verleende hand- en spandiensten voor de groep van Taghi en hielp mee met het voorbereiden van moorden."

Hij realiseerde zich toen in welk wespennest hij zat.

Van den Heuvel

"Hij stapte naar justitie toen er een vergismoord werd gepleegd en het slachtoffer iemand was die Nabil B. goed kende. Hij realiseerde zich toen in welk wespennest hij zat." vertelt Van den Heuvel. Van den Heuvel geeft aan dat Nabil B. ontzettend belangrijk is geweest in het onderzoek naar de bende van Taghi en Razzouki . "Zonder zijn hulp was dit onderzoek nooit of veel later tot stand gekomen. Er konden moorden worden opgelost en er konden moorden worden voorkomen."

"Zij beseften meteen dat er wraak zou worden genomen"

Van den Heuvel: "Op het moment dat Nabil B. besloot samen te werken met justitie, besefte de familie meteen dat er wraak zou worden genomen en dat ze gevaar liepen. Het kostte heel veel moeite om justitie daarvan te overtuigen. Dat lukte maar niet, totdat de onschuldige broer, Reduan B., in Amsterdam-Noord werd geliquideerd."

Onderschatting van de risico's

Van den Heuvel vindt het heel begrijpelijk dat justitie een deal sloot met Nabil B.. "Hij legde een crimineel netwerk bloot, waar ze tot dat moment het bestaan niet van wisten. Er is echter sprake geweest van een enorme onderschatting van de risico’s, die met het sluiten van de deal gepaard gingen."

'Justitie is zich kapot geschrokken'

Van den Heuvel: "Het belangrijkste wat er mis is gegaan, is dat die deal te vroeg bekend is gemaakt. Daardoor was er voor de familie onvoldoende tijd om zich in veiligheid te brengen. En dat heeft Reduan B. het leven gekost. Justitie is zich hierdoor natuurlijk kapot geschrokken." 

"Wat je dan verwacht is dat alles en iedereen op scherp staat en men zich realiseert hoe gevaarlijk deze criminele organisatie is en hoe makkelijk ze moorden plegen," vertelt Van den Heuvel. Maar echter was dit niet het geval: "Vervolgens is ook de advocaat van de Nabil B. vermoord, wederom door onderschatting."

Het is een grote inschattingsfout geweest.

Van den Heuvel

 

Nieuw in Nederland

Volgens Van den Heuvel is het zo mis gelopen omdat het nog nooit eerder is gebeurd in Nederland. Men had dus verwacht, dat dat bij dit dossier ook niet zou gebeuren. Van den Heuvel: "Dat is een grote inschattingsfout geweest. Het is gruwelijk fout gegaan. Dat realiseert iedereen zich, die bij de beveiliging betrokken is geweest."

Is er van geleerd?

Van den Heuvel geeft aan dat hij twijfelt of er wat van de zaak is geleerd: "Ondanks alles hoor ik vanuit de praktijk, nog steeds verhalen van mensen die op dit moment niet tevreden zijn, over de wijze waarop ze worden beveiligd. Ik weet dat er procesdeelnemers zijn die bijna wekelijks met justitie aan het bakkeleien zijn, over hoe zij op dit moment beveiligd worden, dus ik maak me daar zorgen over. "

"Als je op een professionele manier misdaad wilt bestrijden, en dus ook deals wilt sluiten met kroongetuigen, dan moet je ook professioneel omgaan met de beveiliging van de kroongetuige en hun omgeving. Zolang dat niet goed geregeld is, moet je er eigenlijk niet eens aan beginnen."

Is de Mocro Maffia weg?

Volgens Van den Heuvel is de MocroMaffia niet weg uit Nederland: "Deze jongens zijn zo groot geworden, omdat ze ontzettend veel geld hebben verdiend in de cocaïne handel. Zolang daar zo veel geld in wordt verdiend en er zo veel vraag naar is, zullen er weer nieuwe mensen op staan. Daarom is het zo belangrijk dat men hiervan leert en dat politie en justitie op dit vlak echt op scherp staan."

John van den Heuvel over docu-reeks

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1