Binnenland
KRO-NCRV

Chatgroep met 5G-tegenstanders: 'Iemand leek brandstichting te bekennen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chatgroep met 5G-tegenstanders: 'Iemand leek brandstichting te bekennen'

Al 17 zendmasten werden de afgelopen tijd in brand gestoken. De daders zijn vermoedelijk tegenstanders van het 5G-netwerk, die geloven dat er een verband is met het coronavirus. Onderzoeksjournalist van Brandpunt+ Eric van den Berg deed online onderzoek. "Tot mijn stomme verbazing kwam ik in een chatgroep terecht waarin iemand de brandstichting leek te bekennen."

Van den Berg vond de groep door "een beetje te zoeken" in de chatapp Telegram. In eerste instantie dacht hij te maken te hebben met iemand die stoer deed. "Hij deed dat voordat dit allemaal in de pers kwam, hij postte ook foto's van jerrycans, en hij had op een gegeven moment een brand in de buurt van zijn huis en hij claimt die een dag erna op de app. Dan ga je denken, misschien zit er toch wel iets in."

Het meest fascinerende aan de gesprekken, vond Van den Berg de specifieke tips die uitgewisseld werden. "Een wijnfles schijnt bijzonder geschikt te zijn om een molotovcocktail mee te maken."

Identiteit achterhalen via Facebook

De app Telegram staat erom bekend een zekere mate van anonimiteit te hebben – deze specifieke chatgroep was openbaar, waardoor Van den Berg toegang had. De identiteit van de personen kon hij achterhalen, doordat de personen een Facebook-groep startten in de hoop meer mensen te mobiliseren. Zo waren de schuilnamen eenvoudig te koppelen aan de identiteit.

"Dat waren een secretarieel medewerker uit Sittard en een mbo-studente uit Leeuwarden. Het was toch wel een redelijke dwarsdoornede van de samenleving."

De groep heeft gemeen dat ze zeer wantrouwig zijn tegenover de overheid en conventionele informatiebronnen. "De NPO zien ze als verspreider van fakenieuws. Als hier iets in de uitzending wordt geroepen dan zullen ze dat met scepsis begroeten. Maar als iemand in die chat zegt: 'ik heb hoofdpijn want er staat een mast bij mijn huis', dan wordt dat snel voor waar aangenomen."

Niet 100 procent zeker

Van den Berg stapte niet naar de politie met de informatie. "Dat leek mij niet mijn taak als journalist." Daarnaast kan hij niet met 100 procent zekerheid zeggen of iemand het daadwerkelijk heeft gedaan.

Op een gegeven moment heeft hij zich in de groep kenbaar gemaakt als journalist. "Toen brak de pleuris uit." Met een man uit de groep zocht hij contact. "Die vertelde dat hij een poging deed de echte dader op te sporen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie