appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Sterke stijging aantal nieuwe WW-uitkeringen in maart

ANP
donderdag 16 april 2020 | NOS | Redactie

Het aantal mensen met een WW-uitkering is in maart sterk gestegen. Dat meldt het UWV. Bijna 38.000 mensen kregen die maand een nieuwe WW-uitkering. Dat is 42 procent meer dan in februari.

Sterke stijging aantal nieuwe WW-uitkeringen in maart

"In de eerste helft van maart was er nog niks aan de hand", zegt Rob Witjes, hoofd Arbeidsmarktinformatie van het UWV in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar vanaf het moment dat de beperkende maatregelen werden aangekondigd zie je een gigantische toename in het aantal aanvragen."

Die stijging begon in de week van 16 maart. Op donderdag 12 maart riep premier Rutte op om thuis te gaan werken. Op zondag 15 maart werd de horeca gesloten. "Het lijkt wel alsof veel werkgevers in een reflex schoten en dat weekend de keuze hebben gemaakt om mensen te laten gaan", zegt Witjes.

Horeca

Vooral in de horeca kregen veel mensen een nieuwe WW-uitkering. In februari werden in die sector 1361 nieuwe uitkeringen toegekend, en in maart steeg dat met 4407 nieuwe uitkeringen; een toename van 224 procent. Ook bij uitzendbedrijven (143 procent meer nieuwe uitkeringen) en in de cultuursector (94 procent meer) vielen klappen.

Het totale aantal lopende WW-uitkeringen steeg met ruim 10.000. Dat is minder dan het aantal nieuwe aanvragen, doordat er ook mensen uitstromen. Die hebben vaak een baan gevonden. In maart werden 27.600 uitkeringen beëindigd, zo'n 200 minder dan in februari.

Sterke stijging aantal nieuwe WW-uitkeringen in maart

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1