appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Belangrijke groep onderzoekers coronavirus genegeerd door Brussel

ANP
zondag 12 april 2020 | EO | Sven Boone

Coronavirologen hebben de grootste moeite om geld te krijgen van de Europese Unie voor onderzoek naar een medicijn tegen het coronavirus. Dat zegt viroloog Lia van der Hoek, leider van de Europese onderzoeksgroep naar coronavirussen, zondag in Dit is de Dag.

Van der Hoek, zelf verbonden aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, leidt een team van vijftien Europese promovendi dat coronavirussen onderzoekt. "Als onderzoeksgroep zijn we al jaren bezig met het in kaart brengen van het coronavirus. Nog voordat het virus in Nederland was, had ons team al een synthetische versie liggen in Zwitserland."

Europese Unie

Toen het virus begin dit jaar in China een groot probleem werd, nam Van der Hoek contact op met de EU. "Ik heb gezegd dat wij al jaren onderzoek doen naar coronavirussen en gevraagd wat de mogelijkheden zijn om te helpen, maar de EU wilde geen geld voor ons beschikbaar stellen."

Tot grote verbazing van Van der Hoek bleek enkele weken later al het geld zijn uitgedeeld aan andere aanvragers, met minder expertise. "Wij coronavirologen moeten op het lab zitten. Wij kunnen niet de hele tijd aanvragen schrijven. Het is heel moeilijk om veel onderzoek te doen en tegelijk subsidies aan te vragen."

Van der Hoek pleit er in Dit is de Dag voor dat alle experts in Europa bij elkaar worden gezet om een oplossing te vinden voor deze crisis. Nu is dat volgens haar te versnipperd.

Corona-viroloog: 'Moeite om geld te krijgen voor onderzoek'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1