Binnenland
KRO-NCRV

5200 leerlingen buiten beeld: 'Geen onderwijskwestie, maar een veiligheidskwestie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5200 leerlingen buiten beeld: 'Geen onderwijskwestie, maar een veiligheidskwestie'

Ruim 5000 kwetsbare leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs zijn van de radar verdwenen sinds de sluiting van de scholen. Volgens KidsRights-oprichter Marc Dullaert is dit niet alleen een kwestie van onderwijs, maar ook een 'veiligheidskwestie'. Hij wil dat zowel het ministerie van OCW als van Justitie en Veiligheid actie ondernemen.

Voormalig ombudsman Dullaert maakt zich ernstige zorgen over de groep kinderen die buiten beeld is. "Dit is een enorm hoog aantal." Gemiddeld zijn het zo'n 14 kwetsbare leerlingen per school. "Het is fantastisch dat scholen hun best doen, maar de overheid moet hier steviger inzitten", zegt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zowel het ministerie van OCW als van Justitie en Veiligheid moeten acties coördineren om dit aantal omlaag te krijgen. Daarnaast wil hij dat burgemeesters en wethouders dit probleem bovenaan hun prioriteitenlijstje hebben staan en zelf ook in beeld hebben om welke kinderen het binnen hun gemeente gaat.

'Stapje verder gaan'

Volgens leraar Jan van der Ven hebben leraren er alles aan gedaan leerlingen te bereiken. "Als dat niet lukt, moet de samenwerking met gezinscoaches, gemeenten en leerplichtambtenaren worden aangegaan."

Van der Ven noemt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid om het aantal van 5200 onbereikbare leerlingen naar beneden te krijgen. Als ouders van klasgenootjes zorgen hebben, kunnen ze volgens hem óók aan de bel trekken. "Als ze een lagere drempel hebben om contact met dat gezin te leggen, biedt leraren dan de helpende hand."

Bonnenboekje

Van der Ven wil in de lijn van Minister Slob niet dat leerplichtambtenaren met het 'bonnenboekje' langs gaan, maar met een helpende hand.

Volgens de Algemene Vereniging van Schoolleiders gaat het onder andere om kinderen van wie de ouders slecht Nederlands spreken of om kinderen van arbeidsmigranten die zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst, bijvoorbeeld Polen of Bulgarije.

Eerder stelde de PO Raad dat alleen al in het basisonderwijs 7000 leerlingen uit beeld zijn. Berichten om buikpijn van te krijgen. Zeker als je erbij optelt dat de Kindertelefoon veel meer telefoontjes krijgt sinds de coronacrisis. Stichting Veilig Thuis meldt dat huiselijk geweld zal toenemen en ook Dulleart ziet de meldingen van kindermishandeling in Nederland én het buitenland schrikbarend toenemen vanuit de 'lockdown-landen'.

'Kies de beste ingang naar het kind'

Volgens jeugdverpleegkunde Minke Vellinga uit Rotterdam, vindt er in haar werkgebied inmiddels wekelijks overleg plaats over de zorgkinderen. Ook zij ziet, naast leraren, een grote rol weggelegd voor het maatschappelijk werk op school en de leerplichtambtenaren. "Maak gebruik van de zorgstructuur op school en kies de beste ingang naar het kind."

Stand.nl: Het is zeer zorgwekkend dat duizenden leerlingen nu uit beeld zijn

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie