appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Positieve initiatieven in onzekere tijd: oude laptops opknappen en gratis aanbieden

Pexels
dinsdag 31 maart 2020 | AVROTROS | Stax&Toine

De laatste tijd ontstaan er in deze onzekere periode positieve initiatieven om anderen een hart onder de riem te steken.

Zo knapt Richard Vernooij uit Houten al een tijdje oude laptops op en geeft hij deze gratis weg aan mensen die dit nodig hebben. Met name in de coronacrisis merkt hij dat de vraag alleen maar is toegenomen, vertelt hij in Stax&Toine

Een laptop is haast niet meer weg te denken uit onze dagelijkse dagbesteding. Denk aan online onderwijs voor kinderen, skypen met familieleden of een uitkering aanvragen via de Rijksoverheid.

Samen met de voedselbank

Helaas kan niet iedereen zich dit veroorloven. De 48-jarige Vernooij weet zelf hoe het is om in armoede te leven. Daarom besloot hij om gebruikte laptops op te knappen en gratis weg te geven. Hij doet dit in samenwerking met de lokale voedselbank, zij hebben zicht op de mensen die het het hardst nodig hebben.

"Er zijn nu zo’n 500 laptops binnengekomen door mijn oproep op Facebook en 350 mensen zijn inmiddels voorzien van een opgeknapte computer. Ik maak nu zeven dagen per week laptops, dus iedere dag één", legt Vernooij uit. 

Dat is meer dan normaal. Zo heeft hij onlangs een laptop gemaakt voor een vrouw in sociaal isolement. Zij kan nu weer haar familie en vrienden zien via de webcam. Ook een moeder met kinderen die online les krijgen, beschikken nu toch over een laptop.

'Ik kan niet iedereen blij maken'

De staat van de laptop verschilt. Soms hoeft er alleen een beeldscherm worden vervangen en een andere keer de harde schijf. "Doordat ik inmiddels al zoveel computers heb gehad, beschik ik ook over een hele voorraad aan laptoponderdelen.

Soms is er helemaal niets mis mee, omdat veel mensen twee computers hebben. Die tweede die ze haast niet gebruiken, staan ze dan af", aldus de Houtenaar.

Ondanks de vele positieve reacties, vindt Vernooij het soms toch best lastig. "Ik kan niet iedereen helpen en dat geeft soms een rotgevoel. Ik moet daarin keuzes maken en dan vraag je je toch al snel af, doe ik het wel goed?"

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1