appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Coronaspreekuur: antwoorden op jullie vragen

ANP
donderdag 26 maart 2020 | AVROTROS | Redactie Stax & Toine

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden vandaag de kwesties door huisarts Roy Beijaert en hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos behandeld.

Is zelfdiagnose niet riskant?
Veel mensen vermoeden dat ze corona hebben gehad. Huisarts Roy Beijaert waarschuwt mensen om vooral niet af te gaan op hun zelfdiagnose. Beijaert:  "Door de symptomen weet je het niet. Het is tricky. Het kan best dat het door iets anders komt. Alleen een test kan uitsluitsel geven. Het is riskant, wanneer mensen ervan uitgaan dat ze het hebben gehad kunnen ze extra onvoorzichtig worden." 

Hoe groot is het risico om besmet te raken door uitgeademde (hoest)lucht die in een lift hangt?
Beijaart: "Bij corona denken we dat met name de spetters het virus overbrengen en niet zozeer de nevel. Als er iemand de lift uitstapt, je wacht even en gaat daarna naar binnen dan denk ik dat dat geen probleem is."

Wel raadt de huisarts aan om geen leuningen of handvatten aan te raken in de lift. "Dat is het hetzelfde als het handvat van een deur of een winkelwagentje. Daar kan het virus op zitten. Dat geldt ook voor de knoppen." Dat laatste is tamelijk onhandig voor wie een lift gebruikt. Beijaert adviseert daarom om vooral goed de handen te wassen. 

Lopen mensen die prednison slikken een groter risico om besmet te raken met corona?
Beijaert: “Als je voor een chronische ziekte prednison slikt, moet je dat zeker blijven doen tenzij de huisarts anders voorschrijft. Het risico wordt er niet groter door bij die patiënten” 

Kan samen sporten kwaad?
Samenscholen mag niet meer. Maar dat laat onverlet dat velen de extra vrije tijd die ze hebben aangrijpen om zich sportief te manifesteren. Hoe gezond is dat, zeker als dat in groepsverband wordt gedaan?

Huisarts Roy Beijaert raadt eenieder die zich op de fiets of loopschoenen waagt aan vooral voldoende afstand te houden. “Als iemand heel hard voor je fietst en die spuugt een beetje dan loop je dat speeksel in. Ik zou daarom meer dan anderhalve meter pakken. Corona is super besmettelijk."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zou het goed zijn om collectief eer te betonen aan mensen die zijn overleden ten gevolge van corona?
Hoogleraar sociale psychologie Kees van den Bos noemt het een ‘goede suggestie’. "Het instellen van symbolen en rituelen helpt ons om hier beter mee om te gaan. We kunnen dan wat doen, aan betekenisvolle rouwverwerking."

Hoe spreek je mensen er op een goede manier op aan om voldoende afstand te houden?
“Dat is heel lastig, want je roept al snel veel irritatie op. Zeker omdat je het vaak te abstract formuleert”, zegt Kees van den Bos. Hij raadt aan om het zo concreet mogelijk te maken en anderen te wijzen op de mogelijkheid om aan de andere kant van de straat of stoep te gaan lopen. Van den Bos: “Dat komt het minder bevoogdend over en heb je kans dat het beter gaat. Doe het heel rustig en met een vriendelijk gezicht."

Wat kun je gebruiken voor het desinfecteren van handvatten, deurknoppen en boodschappenkarretjes?
Desinfecterende alcohol is een goed middeltje om dat te doen, meent Beijaert. "Onderschat zeep niet! Dat is echt super. Het coronavirus heeft een beetje een vettig buitenlaagje. Als dat ergens niet tegen kan is dat tegen zeep. Voor je handen is zeep heel geschikt, voor oppervlakten alcohol."

Nog meer vragen over het coronavirus of de gevolgen op allerlei gebieden? Stel ze via de NPO Radio 1-app of tussen 15:00 en 16:00 uur naar 0800-1121.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1