appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Bureau Buitenland
STER Advertentie

Aantal bezichtigingen van huizen daalt door coronacrisis

ANP
woensdag 25 maart 2020 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

De Nederlandse Vereniging van Makelaars roept bij monde van voorzitter Onno Hoes nogmaals en nadrukkelijk op dat alleen mensen die direct een woning nodig hebben, woningen gaan bezichtigen. Huizenwebsite Funda ziet het sitebezoek inmiddels flink dalen, laat de website weten aan Radio EenVandaag.

 

De CEO van Funda, Quintin Schevernels ziet daling van het bezoek van de site Funda van 15 tot 20 procent sinds de eerste toespraak van Mark Rutte op 16 maart.

Niet bezichtigen als het niet noodzakelijk is

De online marktleider op de woningmarkt zegt ook dat het aantal zogeheten contactaanvragen, waarbij mensen meer informatie over een woning vragen of een bezichtiging bij een makelaar aanvragen, is gedaald met zelfs 25 procent.

NVM voorzitter, Onno Hoes, verbaast het niets: hij roept ook mensen op om vooral niet een woning te bezichtigen als het niet strikt noodzakelijk is. "Ben voorzichtig als het niet per se hoeft. In lijn van wat het kabinet ook zegt: als het niet per se hoeft, ga dan niet naar buiten."

Nog veel, maar wel veel minder bezichtigingen

Ondanks de dalende getallen bij Funda verbaast Schevernels zich nog wel over de forse aantallen mensen die ondanks de oproep van het kabinet nog wél een woning willen bezichtigen.

"Wat je ziet is dat makelaars natuurlijk ook wel voorzorgsmaatregelen treffen. Of makelaars die virtuele bezichtigingen doen, via een livestream bijvoorbeeld. In absolute aantallen worden er ook nog veel bezichtigingen gepland. Want het aantal contactaanvragen bedraagt toch nog 20.000 per dag via onze website."

'Niet aan ons om uit te zoeken'

Een van die makelaars is Rob Polderman uit IJsselstein, hij ziet een nog altijd oververhitte woningmarkt in de regio Utrecht waarbij fors overboden wordt op huizen. Hij raadt bezoekers aan om, conform de NVM richtlijn, met niet meer dan drie personen in totaal een woning te bezichtigen.

"Maar ik ga niet aan mensen vragen of ze echt een woning nodig hebben. Ik ga daar vanuit, anders komen mensen niet kijken." Wel ziet ook Polderman het aantal bezichtigingen afnemen.

Eenzelfde trend ziet Tamara Smit, makelaar in Breda, een plaats die hard is getroffen door de coronacrisis. "Ik denk dat alles en iedereen die nu komt, ook daadwerkelijk een huis nodig heeft. Maar ik geloof er ook niet in dat het aan ons is om dat uit te gaan uit te zoeken."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1