Binnenland
AVROTROS

Jullie vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Jullie vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur

In het coronaspreekuur op NPO Radio 1 worden al jouw vragen rondom het virus beantwoord. Bij Stax&Toine worden vandaag de kwesties door ontwikkelingspsycholoog Steven Pont en huisarts Wieger van de Kolk behandeld.

Heb je meer kans op corona als je gerookt hebt?
"Alle mensen die roken zijn vatbaarder voor infecties", zegt huisarts Wieger van de Kolk. Hij gaat verder: "Dat is goed om in deze tijd nog eens te benadrukken. We zien ook dat de kwetsbare mensen degenen zijn die hart- en vaatziekten hebben. Vaak ook de mensen die vroeger gerookt hebben. Dus nogmaals een oproep: roken, doe het niet."

Hoe leg je aan je kinderen uit dat ze opa en oma niet meer mogen zien?
Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont: "Bij kinderen gaat het erom dat je het uitlegt op een manier die bij hun belevingswereld past. Dus pak een knuffel, een konijn of een beer. En buiten dat kunnen kinderen goed met opa en oma praten via digitale middelen. En waar het om gaat: we houden afstand uit liefde, leg dat ook uit."

Is er risico op een vitamine D tekort als je de hele dag binnen moet zitten?
"90 procent van de vitamine D die we nodig hebben, kunnen we inderdaad van zonlicht halen", benadrukt huisarts Wieger van de Kolk het belang van buiten zijn. Maar hij heeft ook geruststellende berichten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Je hebt gelukkig per dag maar 15 tot 30 minuten in de zon nodig om voldoende vitamine D aan te maken. Dus even het raam open of op het balkon zitten kan al helpen."

De huisarts legt uit dat we ons sowieso niet al teveel zorgen hoeven te maken. "In de winter hebben mensen sowieso vaak een klein tekort, maar dat is niet direct slecht. Vitamine D is namelijk vooral vaak voor de lange termijn nodig, zoals groei bij kinderen."

Kun je als 65-plusser ook lichte klachten hebben, of zijn het per definitie hevigere symptomen?
Huisarts Wieger van de Kolk: “Gelukkig verloopt het merendeel van de besmettingen mild. Dat geldt ook voor de risicogroepen. Een verkoudheid is zeker niet meteen het begin van het einde, maar blijf goed opletten hoe de ziekte zich ontwikkelt. Veel mensen die ernstiger ziek worden, beginnen namelijk met lichte klachten.”

Hoe ga je om met een puber die alsnog met vrienden wilt afspreken?
"Maak echt de urgentie van de maatregelen duidelijk", begint ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont. Hij ziet twee methoden."Verbied het helemaal, of vertrouw hem erop dat hij zich eraan houdt. Dat ze op gepaste afstand van elkaar blijven. Maar er is geen magische oplossing voor dit soort discussies."

Is het verlies van reuk en smaak een symptoom van het coronavirus?
"Er zijn signalen dat dit een symptoom kan zijn. We kennen dat van andere virussen niet. Het gaat dan vaak wel om patiënten waarbij geen verkoudheid is, maar wel verlies van reuk en smaak. Maar ik herhaal opnieuw: kijk hoe ziek je je voelt, en houd in de gaten hoe het zich ontwikkelt", benadrukt huisarts Wieger van de Kolk.

Hoe ga je om met een klein kind in huis? Ik ben er helemaal niet aan gewend om mijn kind de hele dag te vermaken.
Gezinstherapeut Steven Pont heeft een praktisch advies: “Werk met pictogrammen. Zodat het ook voor jezelf én voor het kind helder is wanneer je wat gaat doen. Je kunt beter een half uur je kind iets voor zichzelf laten doen en een half uur totaal beschikbaar zijn, dan een uur lang half beschikbaar zijn. Wees helder in wat je doet. Je bent er, of je bent er niet.”

Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1 app en hoor je antwoord terug in het coronaspreekuur.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie