appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Bureau Buitenland
STER Advertentie

Volgende week 500 tot 1000 coronapatiënten op IC's verwacht

HOLLANDSE HOOGTE | JEFFREY GROENEWEG
donderdag 19 maart 2020 | NOS | Redactie

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care verwacht dat er volgende week 500 tot 1000 coronapatiënten op de Nederlandse intensivecareafdelingen zullen liggen, vooral in Noord-Brabant. Gisteravond waren dat er nog 177.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om daarop voorbereid te zijn, zullen de komende dagen patiënten van intensivecareafdelingen van Brabantse ziekenhuizen worden overgeplaatst naar ziekenhuizen buiten Brabant. Zo neemt het UMCG, in Groningen, vandaag nog twee patiënten over.

Op dit moment zijn er 575 IC-plekken in heel Nederland beschikbaar voor coronapatiënten. In een crisisfase kan dat aantal worden verhoogd tot ongeveer 1500 bedden voor coronapatiënten. Wel zijn er volgens Gommers dan nog 500 extra beademingsapparaten nodig, die nog gevonden moeten worden.

Verwachting bijgesteld

De meeste IC-patiënten met het coronavirus liggen nu in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Van de 13 patiënten worden er vandaag 5 verplaatst naar ziekenhuizen buiten Brabant. "We doen dit uit voorzorg. Het is niet dat we het niet meer aankunnen, maar we verwachten dat er volgende week een nieuwe golf aan patiënten komt."

Ook het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is aan het kijken hoeveel patiënten er kunnen worden overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Op dit moment is het aantal IC-patiënten met een coronabesmetting al een aantal dagen stabiel, maar ook het Tilburgse ziekenhuis verwacht dat het de komende dagen gaat toenemen.

Eerder nog hield Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care rekening met een verdubbeling van het aantal IC-patiënten in een week tijd. Die verwachting is nu dus naar boven dus bijgesteld. Gommers verwacht dus dat de verspreiding van het virus in Nederland toch sneller gaat.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws over het coronavirus, sport, entertainment of ontwikkelingen uit het buitenland; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1