Binnenland
EO

‘We moeten aanvaarden dat iets als coronavirus kan gebeuren’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘We moeten aanvaarden dat iets als coronavirus kan gebeuren’

We moeten als samenleving aanvaarden dat een crisis zoals het coronavirus kan gebeuren. Dat zei psychiater Damiaan Denys donderdag in Dit is de Dag. "We hebben het moeilijk met controleverlies. We accepteren niets meer."

Damiaan Denys roept op tot aanvaarding

Denys ziet dat de generaties voor ons beter konden omgaan met onzekerheid en onverwachte dingen. "Wij accepteren niets meer. Als op buienradar staat dat het niet gaat regenen en het regent wel, dan zijn we al overstuur. Als er iets écht niet meer klopt zoals zo'n virus, slaan we helemaal achterover."

Volgens de psychiater moeten we de pandemie een beetje relativeren. "We hebben het over 5000 doden. Maar elke dag sterven wereldwijd 150.000 mensen. We moeten groot denken en dan valt het eigenlijk wel mee. En het coronavirus infecteert mensen boven de 70 en 80 jaar. Dat is misschien een gezonde correctie op het feit dat we veel te lang leven."

Druk op zorg en onderwijs

In Dit is de Dag reflecteerden enkele betrokkenen op de kabinetsmaatregelen om meer thuis te werken en evenementen af te gelasten. Maar personeel in de zorg en het onderwijs moet wel doorwerken. Conny van Velden, interim-bestuurder bij V&VN, ziet al de gevolgen. "In Brabant zijn de ziekenhuizen voller, erbuiten is het druk bij de huisartsen en ook bij verpleeghuizen komt dat omdat er bijna geen bezoek mag komen."

Ze hoopt dat de overheidsaanpak helpt, zodat er geen medische keuzes zoals in Italië hoeven te worden gemaakt. Daar zijn sommige afdelingen zo overbelast dat artsen moeten kiezen welke patiënt ze wel of niet aan beademingsapparatuur kunnen leggen.

Verzuim op scholen

De scholen zijn vooralsnog open. Schoolleider Erik Adema van De Rietpluim in Brabant worstelt met dat besluit. "Klassen zijn al half gevuld. Kinderen spreken elkaar aan: "Hoest jij niet te veel, moet je niet naar huis?" Hij vindt dat het serieuzer moet worden aangepakt.

"Sommige scholen hebben kinderen naar huis gestuurd. Bij sommige scholen is dat al 30 tot 40 procent. Maak een duidelijke keuze!"

Angstzweet

Het gebrek aan houvast vertaalt zich op de beurs. De AEX beleefde donderdag de slechtste dag sinds 1987 met een verlies van bijna 11 procent. "Pensioenbestuurders hebben het angstzweet op de rug staan", verwacht econoom van de Rabobank Nic Vrieselaar. De nervositeit kan ook naar de reële economie overslaan, denkt hij.

"Op de verwachting dat het slechter gaat, passen wij ons gedrag zo aan dat het soms daadwerkelijk gaat gebeuren. Als we denken dat morgen de pasta in de supermarkt op is, rennen we er allemaal vanavond heen en kopen het zodat het inderdaad op is."

Wat betekenen de corona-maatregelen voor ons?

Ster advertentie
Ster advertentie