Unieke kleurenbeelden van na vergissingsbombardement Den Haag teruggevonden

EenVandaag
maandag 2 maart 2020 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Ingestorte kerken, huizen waar bijna geen muur meer van overeind staat, bergen stenen zover het oog reikt: na het vergissingsbombardement in 1945 in Den Haag filmde een Amerikaanse militair Den Haag, maar de beelden werden nooit teruggevonden. Tot nu, vertelt Gemeentearchivaris Ellen van der Waerden in Radio EenVandaag.

In de ochtend van 3 maart 1945 maakt de Engelse luchtmacht een grote vergissing als ze Duitse V2-rakketten willen bombarderen die staan opgeslagen in het Haagse Bos. Een groot gedeelte van de bommen komt niet op dat doel terecht, maar in de Haagse wijk Bezuidenhout.

Massaal op de vlucht

Meer dan 500 mensen kwamen om het leven en duizenden raakten gewond. Huizen, kerken en andere gebouwen werden met de grond gelijk gemaakt. Mensen sloegen massaal op de vlucht.

De chaos werd in de meidagen op kleurenfilm vastgelegd door een Amerikaanse militair. Die werd op zijn beurt gefotografeerd, staande op stapels stenen, door Francois Buis. Het Haags Gemeentearchief kreeg deze foto onlangs in bezit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zoektocht naar de film

Een archivaris werd nieuwsgierig naar de film van de Amerikaan en ging op zoek naar het beeldmateriaal. Er volgde eerst een vergeefse zoektocht in de Verenigde Staten. Uiteindelijk bleek het materiaal in Nederland te zijn. Het was jaren geleden uit Amerika gehaald door de beeldresearcher van het tv-programma Andere Tijden, maar de beelden werden nooit vertoond.

75 jaar geleden

75 jaar na het bombardement is de ruim 5 minuten durende kleurenfilm, die begint met onschuldige beelden van een verpleegster die bloemen neerlegt voor paleis Noordeinde, voor het eerst te zien.

Na 2 minuten zijn beelden van het gebombardeerde Bezuidenhout te zien met her en der scheef staande muren, stapels stenen en ingestorte kerken. Mensen lopen en fietsen tussen de brokstukken door.

De beelden zijn nu in het bezit van het Haagse gemeentearchief. Morgen, op 3 maart, is het 75 jaar geleden dat de wijk in Den Haag werd gebombardeerd. Ieder jaar wordt het herdacht.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter