appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: EenVandaag
STER Advertentie

'Geknipte gast' Özcan Akyol kan niet genieten

ANP
dinsdag 4 februari 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Schrijver, tv-maker én kapper Özcan Akyol ontvangt in zijn nieuwe programma bekende Nederlanders in de kappersstoel voor een knipbeurt en een openhartig gesprek. In Spraakmakers is hij onze Geknipte Gast. Zonder schaar en spiegel, laat hij ons tóch een stukje van zijn ziel zien. "Ik kan niet genieten van dingen."  

Vertrouwensband 

Wie vaker bij dezelfde kapper komt kent het: je deelt intieme momenten over werk en familie met degene die je knipt. Akyol: "Je bouwt een vertrouwensband op met je kapper. Het wordt een soort vriendschap." Deze band is de basis voor voor het programma en wat hij als interviewer wil bereiken met zijn gasten. 

"Ik wil oproepen dat je bij mij veilig zit en dat we gaan praten over wezenlijke zaken." Akyol is niet de man voor borrelpraat. "Zonder te veel te spoilen: er wordt wel gehuild in het programma." 

Spiegel 

De gesprekken zijn niet gescript, maar Akyol kent de geschiedenis van zijn gast. "De meeste gasten staan op een kruispunt in hun leven." Net als bij de kapper, voert hij het gesprek voornamelijk via de spiegel. "Dat heeft een bijzonder effect. Je kan niet wegkijken en je kijkt naar jezelf." 

Genieten 

Eerder presenteerde Akyol - die een graag geziene gast is in talkshows - het programma Sterren op het Doek. Naast zijn succesvolle column en boeken, schrijft hij dit jaar het Boekenweekessay. Toch geniet hij niet van dit succes. "Ik kan niet genieten en ik ben onverzadigbaar. Zelfs als iets heel goed is, een acht, dan denk ik: waarom is het geen negen geworden?" 

Ook de eer om het Boekenweekessay te schrijven wordt overschaduwd door spanning en faalangst. "Hoe ga ik dat essay aan de man brengen? Ik ben bang dat het niet gaat verkopen. Kom ik wel goed voor de dag?" 

Kinderen 

Van één ding kan hij wel ontzettend genieten: zijn kinderen. Morgen gaat zijn dochter wennen op de basisschool. "Ik kijk daar heel erg naar uit. Ik ga bij het schoolplein staan kijken of alles goed gaat. Daar ga ik heel erg van genieten." 

De geknipte gast is vanaf dinsdag 4 februari wekelijks om 21.05 uur te zien op NPO 2. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1