appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: 1 op 1
STER Advertentie

Hogere straffen voor jongeren die de fout in gaan? 'Pappen en nathouden werkt niet meer'

ANP
maandag 13 januari 2020 | AVROTROS | Stax&Toine Twitter

Den Haag was afgelopen jaarwisseling het toneel van een zeer onrustig verlopen jaarwisseling. Uiteindelijk gingen meerdere auto's in vlammen op. Burgemeester Remkes van de stad is het nu zat: hij vindt dat de schade van die branden op de ouders moet worden verhaald. Ook de straffen voor het in brand zetten van voertuigen moeten volgens de burgervader omhoog en daar is Opvoedkundige Marina van der Wal het mee eens. "Je ziet dat we er als maatschappij steeds meer moeite mee hebben om consequenties aan daden te verbinden", zegt ze in Stax&Toine.

"Het is tijd. Pappen en nathouden werkt echt niet meer. Er moet op een gegeven moment een streep getrokken worden", zegt ze over de straffen voor jongeren die burgemeester Remkes wil verhogen. 

'Fucked up'

Jongeren bij een Amsterdamse vmbo-school geven aan verslaggever Roos Oosterbaan aan dat ze het 'fucked up' zouden vinden als er een geldboete volgt: "Het is schandelijk voor mijn ouders, als zij ervoor moeten betalen", klinkt er. "Ook schorsen werkt!", roepen meerdere jongens op het schoolplein. "Dan zit ik thuis, en is het ook erg voor mijn moeder."

Van Der Wal is positief verrast door deze geluiden. "Je ziet dat ze zich schamen als hun ouders op moeten draaien voor de schade. Een mooi fenomeen, want dan word je echt geconfronteerd met de consequentie van je gedrag. Niet alleen de schade en schande voor de jongere, maar ook voor de ouders. Dan ontstaat er invloed op beide partijen. Jongerenwerkers kunnen daar dan een duidelijke rol bij spelen in de begeleiding."

 

Jongeren die de fout in gaan harder straffen een goed idee?

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1