appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Recherche laat grote vissen te vaak lopen'

ANP
maandag 16 december 2019 | NOS | NTR | Redactie

De aanpak van zware criminaliteit en ondermijning door de politie komt niet goed van de grond. Volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid komt dat doordat de recherche te veel capaciteit kwijt is aan incidenten. Aan diepgravend onderzoek naar criminele organisaties komen de speurders niet toe.

In Nieuws en Co hoor je na 17.00 uur meer over de problemen bij recherche. 

In het inspectierapport staat dat rechercheurs vaak ingezet worden bij incidenten, zoals overvallen, inbraken of moord. Meestal worden daarbij alleen de 'kleine vissen' gepakt en blijven de 'grote vissen' buiten schot.

Ambitie nauwelijks waargemaakt

Bij de vorming van de Nationale Politie was het uitgangspunt dat die als één organisatie zou gaan functioneren. Alle onderdelen moesten goed samenwerken en duidelijk moest zijn wie verantwoordelijk is voor de inzet en het optreden van de medewerkers. Volgens de inspectie heeft de Nationale Politie die ambitie nauwelijks waargemaakt.

Politieonderdelen werken niet goed samen, de leiding stuurt niet goed aan en de rechercheurs maken veel te weinig gebruik van inlichtingen en kennis die er wel degelijk zijn bij informatiespecialisten binnen het korps.

De inspectie constateert dat de politie maatregelen heeft getroffen om de situatie te verbeteren, maar in de praktijk is daar nog niets van te zien.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1