appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Vanzelfsprekend
STER Advertentie

Kleine meerderheid is voor verbod op vuurwerk in eigen woonplaats

ANP
maandag 9 december 2019 | AVROTROS | Radio EenVandaag Twitter

Een kleine meerderheid, namelijk 53 procent, vindt het een goed idee als het zelf afsteken van vuurwerk in hun gemeente wordt verboden. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 37.000 mensen. Vier van de tien zijn juist tegen zo'n verbod. Apeldoorner Mike Stoltenborg is een van die mensen. Zijn gemeente heeft voor volgend jaar een algeheel afsteekverbod aangekondigd. Stoltenborg is daar een petitie tegen gestart, vertelt hij in Radio EenVandaag.

Als het aan de gemeente Apeldoorn ligt komt daar met ingang van de jaarwisseling van 2020-2021 een vuurwerkverbod. De meeste deelnemers zien dit ook wel zitten in hun eigen woonplaats, omdat ze het idee hebben dat de overlast het plezier gaat overheersen. Veel mensen associëren vuurwerk met vernielingen, zwaar illegaal vuurwerk en geweld tegen hulpverleners.

'Het plezier van mijn zoontje wordt afgepakt'

Vier van de tien ondervraagden (41 procent) zien juist helemaal niets in een vuurwerkvrije gemeente. Veel van deze mensen steken graag zelf vuurwerk af en vinden dit een mooie traditie die behouden moet blijven.

Volgens hen is het vooral leuk als je je gewoon aan de regels houdt. De discussie zou veel meer moeten gaan over de kleine groep die het voor anderen verpest met illegaal vuurwerk. Een deelnemer schrijft: "Het illegale vuurwerk geeft overlast, niet de vader en zoon die samen één avond per jaar genieten. Het plezier van mijn zoontje wordt zo afgepakt."

Veel begrip voor vuurwerkvrije zones

Sommige gemeenten kiezen de komende jaarwisseling voor 'vuurwerkvrije zones'. Dit zijn straten of plaatsen waar met borden wordt aangegeven dat er geen vuurwerk mag worden afgestoken, bijvoorbeeld bij verpleeghuizen of kinderboerderijen.

Hier is veel draagvlak voor: 70 procent van de ondervraagden vindt het een goede zaak als er dit soort zones in hun gemeente komen. Wil je meer uitkomsten zien van het EenVandaag Opiniepanel over vuurwerk? Lees hier alle uitslagen.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1